hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Drog, erőszak, nihil az elszigetelt vidéken
A kettészakadt Magyarország
Drog, erőszak, nihil az elszigetelt vidéken

Fotó: MTI / Koszticsák Szilárd

2020. 07. 02.
Sok hazai település ma szinte elérhetetlen: a távolsági busz egyszer fordul naponta, így a fiatalok hajnali 4-kor kelnek, hogy beérjenek a „legközelebbi”, 50 kilométerre levő városi szakiskolába. A munkavállalás hasonló kihívás, különösen, mikor egy havi buszbérlet ára 40-50 ezer forint. Az izolálódó vidékről rendeztek nemrég érdekes konferenciát.

Az idei Budapesti Nemzetközi Dokumentumfilm Fesztiválon első díjat nyert a magyar alkotások között Kis Anna Csak családról ne című dokumentumfilmje. A film kapcsán nemrég egy beszélgetést rendezett a Magyar Szociológiai Társaság debreceni és miskolci kollegák részvételével. A beszélgetés vidék és város ellentétére, a kitörési lehetőségek hiányára, a kettészakadt Magyarországra fókuszált.

Háttér nélkül

Kis Anna dokumentumfilmje, mely méltán lett az eszmecsere kiindulási pontja, egy Békés megyei szakképző iskola tanárjairól és 15-21 év közötti diákjairól szól. A rendező külső megfigyelőként, kellő tapintattal követi végig, ahogy először a felnőttek végeznek el egy motivációs tréninget, majd ők tartanak hasonlót a diákjaik számára, hogy segítsenek nekik értelmes célokat találni az életükben. Nehezített pályán mozognak, hiszen a középiskola második esély programjának keretében zömében iskolaelhagyó, hányatott sorsú fiatalokkal foglalkoznak, akik tanáraiknál is kiégettebbek, s a tréningre jelentkező diákok nagy része le is morzsolódik.

A koravén, gyerekkorukról nem szívesen beszélő tizenévesek és szüleik életében halmozottan megtalálható mindenféle hátrány: elhanyagoltság, drog, munkanélküliség, állami gondozás, börtön, prostitúció, sűrű iskolaváltás, szegénység, mindennemű háttér hiánya, korai gyermekvállalás. Szokatlan számukra, hogy egy felnőttet érdekel a sorsuk, a véleményük, sokan nem is tudnak mit kezdeni egy-egy beszélgetős helyzettel. A motivációs tréningeken végig kitart viszont öt fiú és két lány, akiket a záró képsorok szerint talán sikerült motiválttá tenni arra, hogy megpróbáljanak pozitív célokat keresve kitörni abból a nihilből, ami születésük óta körülveszi őket.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!