hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Anarchiához vezetett a több évtizedes liberális politika

Seattle-ben létrehozták a mindenféle kormányzati és városi igazgatástól mentes „állam” prototípusát. A CHAZ néven emlegetett kezdeményezés nem a semmiből nőtt ki pont itt: előkészítette az utóbbi években szélsőségesen balra tolódott helyi politika és a hasonló megmozdulásokban korábban részt vett politikusok aktivitása.

A középkor fehér rabszolgái

Különösen a mai politikai klímában nem szokás gyakran tárgyalni a fehér rabszolgaság témáját, pedig a középkorban tömegméretekben hurcoltak fehéreket Afrikába és Ázsiába jóval azelőtt, hogy a transzatlanti rabszolgahullám elindult volna. A fehér rabok sorsa összefügg a kor fő politikai eseményeivel.

Belföld

Drog, erőszak, nihil az elszigetelt vidéken

Sok hazai település ma szinte elérhetetlen: a távolsági busz egyszer fordul naponta, így a fiatalok hajnali 4-kor kelnek, hogy beérjenek a „legközelebbi”, 50 kilométerre levő városi szakiskolába. A munkavállalás hasonló kihívás, különösen, mikor egy havi buszbérlet ára 40-50 ezer forint. Az izolálódó vidékről rendeztek nemrég érdekes konferenciát.

Hit és értékek

Jakobinus példákat követnek a mai zavargások szervezői

A „jakobinus baloldal” indított „kulturális puccsot” Amerikában – állítja a Wall Street Journal. A meglepően szókimondó meghatározás történelmi szempontból is pontos: minden olyan mozgalom, amelynek a forradalmi terrort megvalósító jakobinusok voltak a jelképei, szobordöntéssel és gyűlöletpropagandával kezdte. De szinte soha nem álltak meg itt.

Szabad-e héberül hirdetni Jézust?

Néhány hónap után megszűnik az egyetlen izraeli keresztény kábelcsatorna. Az ok nem az érdeklődés hiánya, hanem az izraeli médiahatóság tiltó döntése. A Hetek az érintetteket kérdezte arról, mi okozta a drasztikus döntést, és milyen kihívásokkal szembesül az evangéliumi zsidó-kereszténység ma a Szentföldön?

HÁTTÉR

Kell-e nekünk Afrika?

Évek óta porondon van a magyar külügynél, hogy növeljék Magyarország gazdasági aktivitását a fekete kontinensen. A déli nyitás meghirdetése után tavaly megszületett az Afrika-stratégia is – ám egyelőre inkább a lehetőségekről, mint az eredményekről lehet beszélni.

A Liverpool-titok: kőkemény munka, szenvedélyes hit

Harminc év. Ennyit kellett várniuk a Vörösöknek, hogy ismét bajnokok legyenek Angliában. A Liverpool Jürgen Klopp irányítása alatt lett igazán rettegett klub Európában. Megdöbbentő ugyanakkor, hogy a német sztáredző és több játékosa életében nem a futball áll az első helyen.

Hindu kegyetlenkedés a keresztényekkel szemben

Indiában a kormányprogram része a hindu vallás univerzálissá tétele az egész országban. Ez azonban közvetlen életveszélyt jelenthet az ott élő keresztények számára, akiket már a hatóságok sem védenek meg az üldözéstől.

Valóban rasszista az "Elfújta a szél"?

Az elmúlt hetekben azok érdeklődése is felébredt e klasszikus filmalkotás iránt, akik egyébként nem tartoznak a késő romantikus, giccsbe hajló, érzelmes filmek kedvelői közé.

KÁVÉSZÜNET

Ruth Graham - Egy tökéletlen, de nagyszerű hölgy

Fiatal lányként sokan álmodoznak nagy dolgokról, amit majd felnőtt fejjel véghezvisznek az életben. Ruth Bell – misszionárius szülők gyermekeként – Tibetben akarta hirdetni az evangéliumot, Billy Grahammal való találkozása azonban felülírta korábbi terveit. Portré egy nem mindennapi nő életéről.

Az elnökgyerekek rendkívüli élete

Amikor az Egyesült Államok új elnököt választ, egy család élete gyökeresen megváltozik: hirtelen a világ figyelmének középpontjába kerülnek, és részévé válnak Amerika történelmének. De vajon hogyan élik meg a család legkisebb tagjai azt a változást, amikor „apa” hirtelen az ország első számú vezetője lesz?
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!