hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jakobinus példákat követnek a mai zavargások szervezői
A múltat végképp eltörölni
Jakobinus példákat követnek a mai zavargások szervezői

Forrás: Wikimedia Commons

2020. 07. 02.
A „jakobinus baloldal” indított „kulturális puccsot” Amerikában – állítja a Wall Street Journal. A meglepően szókimondó meghatározás történelmi szempontból is pontos: minden olyan mozgalom, amelynek a forradalmi terrort megvalósító jakobinusok voltak a jelképei, szobordöntéssel és gyűlöletpropagandával kezdte. De szinte soha nem álltak meg itt.

A közel egy hónapja tartó globális felfordulást „azért nevezzük jakobinus momentumnak, mert megvan benne a forradalmi elme féktelen gyűlölete és válogatás nélküli ítélkezése. A guillotine nincs használatban, de az impulzus ugyanaz” – írta a WSJ. Az ikonikus amerikai liberális lap június 22-ei szerkesztőségi cikke szerint az „eltörlés kultúrájának (cancel culture) apologétái mindig találnak okot arra, hogy stigmatizáljanak vagy száműzzenek valakit”. Az új forradalmárok pedig „nem fognak maguktól megállni, mert a hadjáratuk a hatalomról és a kontrollról szól, és új gonoszokra van szükségük.”

Azt a WSJ szerkesztői aligha sejthették, hogy egy héttel később már áll is a guillotine Washingtonban. igaz, egyelőre csak jelképként állították fel a tüntetők Jeff Bezos, az Amazon online kereskedelmi óriáscég alapítója háza előtt, de nyomatékosan megüzenték: „Amikor nincs hangunk, előkerülnek a kések.” A tüntetők mögött álló szervezet „Töröld el a jelent, hogy újraépítsd a jövőnket” nevet viseli, és programja igazán radikális: „le a rendőrséggel, le a börtönökkel, le az Amazonnal” – olvasható a Washingtonban osztogatott röplapjukon.

terror a társadaloM ellen

Nem véletlen, hogy a modern történelem első nagy társadalmi terrorjának kezdete is egy börtön, a Bastille ostroma volt. A gyakorlatilag üres épület elfoglalása a mai napig Franciaország nemzeti ünnepe, annak ellenére, hogy öt év sem telt el, amikor az ott elindított eseményekből létrejött a totális gyűlölet vérfürdője. A kegyetlenség és megfélemlítés azonban már az ostromnál jelen volt, amikor a vérengző csőcselékben néhányan a levágott emberi fejeket rudakra és póznákra tűzték, úgy vonultak végig a városon.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!