hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Anarchiához vezetett a több évtizedes liberális politika
„Progresszív” lázadás Seattle-ben
Anarchiához vezetett a több évtizedes liberális politika

„Progresszív” lázadás Seattle-ben(Fotó: Shutterstock/Puzzlepix)

2020. 07. 02.
Seattle-ben létrehozták a mindenféle kormányzati és városi igazgatástól mentes „állam” prototípusát. A CHAZ néven emlegetett kezdeményezés nem a semmiből nőtt ki pont itt: előkészítette az utóbbi években szélsőségesen balra tolódott helyi politika és a hasonló megmozdulásokban korábban részt vett politikusok aktivitása.

Seattle-ben hagyománya van a szeparatista mozgalmaknak. 1996-ban például a nyugati külváros 75 ezer, főként a középosztály középső és felső rétegéhez tartozó lakosa érezte úgy, hogy nem részesülnek igazságosan a városi szolgáltatásokból, ezért kiválnak, és létrehoznak egy kisebb, jobban irányítható települést. Ezen kívül az 1970-es évek óta sokszor felmerült Cascadia Köztársaság kikiáltásának a gondolata is, amely több északi államot csatolna el Amerikától.

A George Floyd halálát ürügyként használó zavargások és az ultraprogresszív városvezetés együttállása kellett ahhoz, hogy a seattle-i politikai szecesszionizmus végre saját földterületet mondhasson a magáénak: június elején Black Lives Matter- és Antifa-aktivisták elfoglalták a Capitol Hill melletti belvárosi részt, ahol „zsarumentes” autonóm zónát alakítottak ki.

Államalapítás kiáltvánnyal

Ahogy más nagyvárosok, néhány hete Seattle is hadszíntérré változott. A rendőrök kilátástalan harcot vívtak Black Lives Matter-szimpatizánsokkal, az Antifa feketeruhásaival és a szélsőbalos John Brown Gun Club tagjaival, végül a polgármester utasítására – a „bizalom jeleként és a deeszkaláció reményében” – visszavonultak, és kiürítették a rendőrség épületét. Az üvegek, téglák, kövek, összetákolt robbanószerkezetek ellen védekezésként használt torlaszaikból az aktivisták határjelzőket rögtönöztek, és hat háztömbnyi területen kikiáltották a Capitol Hill-i Autonóm Zónát (CHAZ). (Az „enklávé” később több nevet is kapott, például Capitol Hill Elfoglalt Projekt, azaz CHOP, vagy Capitol Hill-i Népköztársaság.) A barikádokra az egyértelműség kedvéért azt is felfestették, hogy „Innentől nem az Egyesült Államok területe”.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!