hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Harry Potter vagy Wass Albert?
Irodalmi kanonizáció és a Nemzeti Alaptanterv
Harry Potter vagy Wass Albert?

Animus Kiadó és Mentor Kiadó

2020. 04. 14.
Az új Nemzeti alaptanterv körül kibontakozó vitát leginkább a fenti címmel tudjuk érzékeltetni.  A szakmainak tűnő álláspontok mögött világosan látszódnak azok az ideológiai szempontok, amelyek a törésvonalakat létrehozták, leginkább az irodalmi kánon és történelemfelfogás kapcsán. Ezek a viták nem is lennének haszontalanok vagy értelmetlenek, de ha eljutnak a végső leegyszerűsítésig, akkor címkézés formájában megjelenő politikai fegyverré válnak, aminek a hatása viszont nem a tisztázás, hanem a ködösítés lesz.

A vita egyik központi kérdése az új szerzők megjelenése a középiskolai anyagban. A kezdetben még szakmai köntösben megjelenő érvelés nagyon hamar politikai mezőbe csapott át. Nyáry Krisztián irodalomtörténész előszedett Herczeg Ferenctől egy szöveget, amelyben 1936-ban Mussolinit méltatja, majd további cikkeiben egyszerűen fasisztázza Herczeget. Erre persze el is kezdtek demonstrálni buzgó tanerők, hogy „nem fogok fasiszta írót tanítani”. A támogató oldal rögtön reagált erre: nemzetietlennek tartják az új tantervet. Tehát érdemes tisztázni, ki fasiszta, ki nemzetietlen.

Herczeg lefasisztázásához érdemes megnézni a tényeket: Mussolinit 1936-ban még Churchill is méltatta, sőt ekkor az amerikai progresszív közvéleményben is népszerű személyiségnek számított, miközben az olaszországi zsidóság tekintélyes része támogatta a politikáját. Mussolini később, a Hitlerrel kötött szövetség hatására indult el a valóban pusztító politika és a dicstelen vég felé.

A Horthy-korszak konzervatív írófejedelmét, Herczeg Ferencet még a Kádár-korszak felfogása sem tartotta fasisztának. Hegedűs Géza 1980-ban ezt írja: „Herczeg ugyanis szemléletének alapjaiban liberális… A dzsentrihez történt asszimilációja természetesen magyar nacionalistává teszi… A fasizmustól azonban undorodott, illetve a német fasizmussal szemben az olasz fasizmustól várt valamit, ami jobban megfelelt az ő társadalmi elképzelésének… Politikai tekintély lett, a nacionalizmus szellemi irányítója abban az időben, amikor ez a nacionalizmus már a fasizmusnál tartott, amellyel ellenszenvezett. A valódi fasiszták lassanként belső ellenzéknek tekintették. De nem volt hová hátrálnia, mert aki antifasiszta volt, az ellenségének tudta.” Persze, ez nem azt jelenti, hogy Herczeg pályája folttalan, hanem az a kérdés, hogy címkézéssel lehet-e megoldást találni egy kérdésre. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!