hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elmélyülő feszültségek: megéri az 500. születésnapját az anglikán egyház?
Máma már nem hasad tovább?
Elmélyülő feszültségek: megéri az 500. születésnapját az anglikán egyház?

A londoni Szent Pál-katedrális. 1 millió főt sem éri el a rendszeresen istentiszteletre járók száma az angol államegyházban.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 09. 01.
Az anglikán egyház olyan ütemben gyengül, hogy ötszáz éves születésnapjáig, 2034-ig épphogy kibírja – írja David Larson római katolikus újságíró. Előrejelzése cseppet sem alaptalan, és egyáltalán nem pusztán felekezeti ellenszenvből táplálkozik.

Bár az angol államegyház az angol népesség 47 százalékát, 26 millió embert tud megkeresztelt tagjai között, mára az egymillió főt sem éri el a rendszeresen istentiszteletre járók száma.

A gyakorló anglikánok köre már a koronavírus-járvány előtt is folyamatosan szűkült: a plébániák tizede számolt csak be növekvő átlagos vasárnapi részvételről a csökkenő tendenciát jelentő 40 százalékkal szemben 2009 és 2019 között.

Átlagosan az istentiszteleten részt vevők száma 20, a keresztelések száma 37, a templomi esküvők száma pedig 42 százalékkal esett. Ezek a tendenciák jól mutatják, hogy a fiatal generáció életében milyen ütemben csökken az egyház szerepe. Utóbbi különösen annak fényében sokatmondó, hogy az anglikán egyház vallási meggyőződéstől teljesen függetlenül ad össze házasodni vágyókat, tehát szemmel láthatóan nem „csupán” aposztázia zajlik az anglikánok körében, hanem a Church of England kulturálisan is rohamosan veszít abból a jelentőségből, melyet korábban magáénak tudhatott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!