hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kedves Olvasó!
Biden terrorfinanszírozásba kezd?
Kedves Olvasó!

2021. 09. 02.
Egyre több republikánus vezető követeli Joe Biden lemondását, mások pedig még impeachment eljárást is kilátásba helyeztek ellene. Tény, hogy az elnök megdöbbentő könnyelműséggel hozza a döntéseit; mintha szándékosan mellőzné a realizmust.

Egy nappal Kabul eleste előtt telefonon furcsa egyezkedések történtek Biden és az afgán elnök között. 

A legfurcsább, hogy Biden egy rakat készpénzt tervezett az országba küldeni – tehát az utolsó pillanatig mintha fogalma sem lett volna a tálib térnyerésről. Végül is nem valósult meg az üzlet, a pénzt mégsem küldték el; másnap pedig az afgán kormányzat elmenekült, és a tálibok átvették a hatalmat az ország fölött.

Fotó: AP / Evan Vucci
Fotó: AP / Evan Vucci

Egészen bizonyos, hogy valamilyen megegyezés született a Fehér Ház és a tálibok között; így került a reptér biztonsági ellenőrzése is tálib kézre az evakuáció során, aminek meg is lett a csúf következménye.

A táliboknak pénz kell, méghozzá sürgősen. Az afgán nemzeti vagyon egy komoly része viszont nem máshol van, mint Manhattanben, a Federal Reserve páncélszekrényeiben. Az amerikai Szövetségi Tartalék összesen 7 milliárd dollárnyi afgán vagyon fölött rendelkezik.

A demokraták már korábban is hajlandónak mutatkoztak diktatórikus hatalmaknak kiadni, amit azok egy legitim kormányzat megbuktatása után maguknak követeltek. Az iráni rezsim nagyot kaszált ezzel Obama alatt. Biden gesztusai arra utalnak, hogy a tálibok nemzetközi elismerésén dolgozik, és ennek részeként az afgán vagyont is kiszolgáltathatja nekik. Mivel az új afgán rezsim menekültekkel és humanitárius katasztrófával fenyeget, Amerika rossz szokásához híven egy újabb radikális iszlamista entitás pénzelésébe kezdhet. Már csak az a kérdés, meddig engedi Amerika Bidennek ezt az ámokfutást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!