hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Olyan akart lenni, mint Steve Jobs: a Szilícium-völgy egyik legkínosabb botránya lett belőle
Elizabeth Holmes techguru csalásának története
Olyan akart lenni, mint Steve Jobs: a Szilícium-völgy egyik legkínosabb botránya lett belőle

Elizabeth Holmes a Theranos vezérigazgatójaként(Fotó: AP / Jeff Chiu)

2021. 09. 01.
A héten kezdődik Elizabeth Holmes pere, aki a Theranos vezérigazgatójaként olyan gépeketkívánt gyártani, amelyek egy csepp vérből tudnak közel kétszáz diagnosztikai tesztet lefuttatni. Holmest akár húsz év börtönre is ítélhetik, miután kiderült, hogy átverte az igazgató-tanácsot és a befektetőket is.

Tíz évvel ezelőtt Elizabeth Holmes a Szílícium-völgy sztárja volt, aki többek között a Fortune, a Forbes, az Inc címlapján szerepelt; felkerült a Time 100 legbefolyásosabb ember listájára, és a lapok úgy írtak róla, mint a következő Steve Jobsról, akinek az ötlete forradalmasítja majd az orvostudományt. Mindezt úgy, hogy Holmes nem volt orvos, és mindössze két fél­évet végzett a Stanford Egyetemen. Holmes azonban jól adta a szilícium-völgyi techguru szerepét, fekete garbóban, meglepően mély hangon vázolta fel, hogy milyen változásokat fog majd hozni az általa megálmodott készülék.

Edison

A kutatásban szállóige, hogy a leg­egyszerűbb ötlet a jó ötlet. Holmes ötlete megfelelt ennek a kritériumnak: egy csepp vérből akart közel kétszáz diagnosztikai eljárást elvégezni. Az ötlet gyakorlatilag benne volt a levegőben, és nem ő volt az egyetlen, akinek ez eszébe jutott.

A Colestech nevű cégnek már a 2000-es években volt egy ugyanezen az elven működő berendezése, amely azonban mindössze a koleszterinszintet és a vércukrot mérte. Ha Elizabeth Holmes kompromisszumot köt, és vagy a száz feletti vizsgálatszámról vagy az egy csepp vérről lemond, akkor most valószínűleg nem indulna per ellene. A cég feltehetőleg tudott volna gyártani egy tisztességes diagnosztikai eszközt, amely számos hasznos vizsgálatot el tudott volna végezni, de nem fedte volna le teljesen az eredeti víziót.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!