Hetek Univerzum
A Szilícium-völgy egyik legkínosabb botránya: 20 évre is börtönbe kerülhet a női Steve Jobs
Elizabeth Holmes techguru csalásának története

Elizabeth Holmes a Theranos vezérigazgatójaként(Fotó: AP / Jeff Chiu)

A Szilícium-völgy egyik legkínosabb botránya: 20 évre is börtönbe kerülhet a női Steve Jobs
Elizabeth Holmes techguru csalásának története
2021. 09. 01.
Elizabeth Holmes a Theranos vezérigazgatójaként olyan gépeket kívánt gyártani, amelyek egy csepp vérből tudnak közel kétszáz diagnosztikai tesztet lefuttatni. Milliárd dolláros tételekre károsított meg befektetőket. Tizenegyből négy szövetségi vádpontban bűnösnek találták, és akár 20 év börtönre és 250 ezer dollár pénzbüntetésre is ítélhetik. (2021.09.03.) 

Tíz évvel ezelőtt Elizabeth Holmes a Szílícium-völgy sztárja volt, aki többek között a Fortune, a Forbes, az Inc címlapján szerepelt; felkerült a Time 100 legbefolyásosabb ember listájára, és a lapok úgy írtak róla, mint a következő Steve Jobsról, akinek az ötlete forradalmasítja majd az orvostudományt. Mindezt úgy, hogy Holmes nem volt orvos, és mindössze két fél­évet végzett a Stanford Egyetemen. Holmes azonban jól adta a szilícium-völgyi techguru szerepét, fekete garbóban, meglepően mély hangon vázolta fel, hogy milyen változásokat fog majd hozni az általa megálmodott készülék.

Edison

A kutatásban szállóige, hogy a leg­egyszerűbb ötlet a jó ötlet. Holmes ötlete megfelelt ennek a kritériumnak: egy csepp vérből akart közel kétszáz diagnosztikai eljárást elvégezni. Az ötlet gyakorlatilag benne volt a levegőben, és nem ő volt az egyetlen, akinek ez eszébe jutott.

A Colestech nevű cégnek már a 2000-es években volt egy ugyanezen az elven működő berendezése, amely azonban mindössze a koleszterinszintet és a vércukrot mérte. Ha Elizabeth Holmes kompromisszumot köt, és vagy a száz feletti vizsgálatszámról vagy az egy csepp vérről lemond, akkor most valószínűleg nem indulna per ellene. A cég feltehetőleg tudott volna gyártani egy tisztességes diagnosztikai eszközt, amely számos hasznos vizsgálatot el tudott volna végezni, de nem fedte volna le teljesen az eredeti víziót.

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix
A „techguru” nem tudta elképzelni, hogy esetleg a természet törvényszerűségei nem engedelmeskednek a víziójának. (Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

A gondokat többek között az okozta, amivel Holmes folyamatosan dicsekedett: hogy két félév után otthagyta a Stanfordot, a világ második legjobb egyetemét. Ez ugyanis hozzátartozik a techgurukat körülvevő mítoszhoz: Bill Gates, Larry Ellison vagy Steve Jobs mind félbehagyták egyetemi tanulmányaikat azért, hogy létrehozzák saját szoftvercégüket. Holmes legnagyobb hőse Steve Jobs volt: saját bevallása szerint hétéves korától hordott fekete garbót, példaképét követve. Ez a szokása később is megmaradt, főként azt követően, hogy alkalmazta Jobs stílustanács­adóját. Ha több félévet végez el a Stanfordon, akkor valószínűleg jobban értette volna, mire képes és mire nem képes az a technológia, amit abba a dobozba akartak tenni, amiből minden otthonban szeretett volna látni egyet.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!