hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Internet a világűrben: verseny a Big Tech cenzúra megkerülésére
Rab Árpád trendkutatótól kérdeztük
Internet a világűrben: verseny a Big Tech cenzúra megkerülésére

Egy SpaceX Falcon rakéta fellövése, 2017-ben. A rakományban műholdak voltak.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 02. 03.
Lehet-e alternatívája a mai földi kiszolgálású internet­hálózatnak? Milyen következményekkel járhat a szólásszabadságra, ha a felhő-szolgáltatások ténylegesen kiköltöznek a világűrbe? Megmentheti-e Elon Musk a Big Tech cenzúra áldozatait? A kérdésekre Rab Árpád trendkutatótól kértünk választ.

Köztudott, hogy az internet szigorúan titkos katonai fejlesztés volt az 1960-as években, a hidegháború és az űrverseny terméke. A rendszert a nyolcvanas években kezdték megnyitni a civil szféra előtt, miután leválasztották róla a katonai részt, előbb kutatóintézetek számára, majd civilek is elkezdhették használni. Ma még a sokat – és okkal – felelősnek tartott big tech is csak felhasználója ennek a hálózatnak, amin megszerezték maguknak a döntő befolyást és ellenőrzést. 

Mivel maga az internet amerikai „találmány”, alapvetően továbbra is amerikai felügyelet alatt áll, bár ezt gondosan elrejtik a hálózatot felügyelő nemzetközi szervezetek mögé. Korábban lehetett hallani arról, hogy más nagyhatalmak – köztük az oroszok és a kínaiak – „alternatív internetet” építenek, amellyel függetleníteni tudják magukat a globális hálózattól. Ezzel akkor is biztosítani tudják a maguk számára az internetszolgáltatást, ha a világ más részein nem működne ez a szolgáltatás. Mivel ez a megoldás rendkívül költséges, kisebb országok számára ez az út nem járható.

Nanoműholdak lesznek az új stencilgépek?

Másfajta alternatívát kínál az Elon Musk által 2015-ben elindított Starlink projekt. Amint azt a lapunk előző számában megjelent portrécikk (Elon Musk, a jövő látnoka. Hetek, 2021. január 29.) is bemutatta, a világ jelenleg leggazdagabb vállalkozójának számító Musk a földi, kábelalapú internetszolgáltatástól független, űralapú hozzáférést kínál. A tervek szerint 2024-ig mint­egy 12 ezer „nanoműholdat” juttat, akár több száz darabos „csomagokban” saját SpaceX rakétáival alacsony (550 km-es) föld körüli pályára. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!