hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tudjuk, mi lesz, de addig mi lesz? - beszélgetés az időjárás apokaliptikus jövőjéről
Interjú Litkei Mátéval, a Mathias Corvinus Collegium Klímapolitikai Intézetének igazgatójával
Tudjuk, mi lesz, de addig mi lesz? - beszélgetés az időjárás apokaliptikus jövőjéről

Erdőtűz Kaliforniában. Ezen a nyáron az áradások mellett az erdőtüzek is sok helyen pusztítottak.(Fotó: AP / Noah Berger)

2021. 09. 02.
Azzal a legtöbben egyetértenek, hogy a klímaváltozás valós probléma, a gyakorlati teendők tekintetében azonban sokszor nincs meg a közös nevező. Ráadásul a „felülről” erőltetett globális megoldások nem működőképesek.

Az elmúlt hónapokban egymást érték a természeti katasztrófákról és a szélsőséges időjárási eseményekről szóló hírek. Lehet azt mondani, hogy ezek mind összefüggésben állnak a klímaváltozással, és ilyen módon az ipari tevékenységekre vezethetők vissza?

– Nem lehet minden egyes esetben kimutatni ezt a fajta összefüggést, de azt sem, hogy nincs ilyen ok-okozati kapcsolat – ehhez egyszerűen jelenleg nincs módszertan. A földtörténet során mindig jelen volt a klímaváltozás, ez egy természetes jelenség. Ez nem jelenti azt, hogy most is csupán erről lenne szó, sőt: az elmúlt több mint száz év során rögzített időjárási adatokból jól látszik, hogy a jelenlegi változás az ipari tevékenység felpörgésével párhuzamosan indult, és az utóbbi 50-70 évben vált igazán intenzívvé. Vagyis erős összefüggés van az emberiség által kibocsátott üvegházhatású gázok és a környezeti változások között.

Az ENSZ kormányközi klímaváltozási testülete augusztusban kiadott hatodik jelentésében újdonság volt, hogy míg korábban a „természetes” klímaváltozás eshetőségét is vizsgálták, most egyértelműen emberi tevékenységek eredményeként értelmezték a jelenséget.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!