hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az infláció nyomában: miért szabadultak el ennyire az árak?
Hogy lehet enyhíteni a „szegények adóján”?
Az infláció nyomában: miért szabadultak el ennyire az árak?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2021. 09. 01.
Az utóbbi időben egyre többet hallani az inflációról, ami az elmúlt évtizedben viszonylag alacsony volt. A 2008-as válság után a világ jegybankjai csökkentették a kamatokat, és azóta is alacsonyan tartották azokat. Az utóbbi hónapokban azonban az árak mintha elkezdtek volna elszabadulni.

Szinte az egész világon visszatért az infláció. Ez részben érthető: a koronavírus-válság hatására a gazdaságokat és a termelést leállították. Ennek súlyos következményei lettek: a gazdaságok teljesítménye (GDP) drámaian visszaesett és megugrott a munkanélküliség. Ilyen szintű gazdasági és társadalmi zárlat azonban nem volt sokáig fenntartható, amint alábbhagyott a járvány, fokozatosan megindult az újranyitás. A vakcinák megjelenése és a Covid újabb hullámai egy különleges időszakot eredményeztek a gazdaságok számára. Míg bizonyos szektorokra hosszabb távú, lassú kilábalás vár (turizmus, idegenforgalom, vendéglátás…), addig más területek számára lökést adott a pandémia (technológiai szektor, gyógyszeripar, internetes szolgáltatások és kereskedelem).

Kérdés, hogy a megnövekedett infláció átmeneti-e, vagy tartósan fennmarad, esetleg akár további komoly mértékű emelkedés is előfordulhat?

A világjárvány hatása a gazdaságra

A 2021-es újraindítás dinamikus növekedést hozott, mind az Egyesült Államokban, mind Európában és az egész világon. Magyarországon különösen gyors a kilábalás üteme, a nyár folyamán a GDP már utolérte a válság előtti szinteket. A növekedés motorja a jegybankok és a kormányok gyors beavatkozása: nagy mennyiségű pénzzel árasztották el a világgazdaságot, illetve részben a lakosságot is, miközben a kamatokat továbbra is alacsony szinten tartották eddig.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!