hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Akiknek a hit élet és halál kérdése
360 millió üldözött keresztény él világszerte
Akiknek a hit élet és halál kérdése

Janine di Giovanni amerikai haditudósító. Három évtizede a frontvonalban.(Fotó: Vaszkó Dávid / Danube Institute)

2022. 03. 30.
A muszlim társadalmakban élő keresztények a világ legbátrabb emberei közé tartoznak: Egyiptomtól Iránon és Pakisztánon át Indonéziáig az életüket teszik kockára a hitükért. A héten Budapesten olyanok tartottak előadást, akik első kézből ismerik az őket ért, és a világ által jobbára elhallgatott kihívásokat.

„Támadások a keresztény közösségek és intézmények ellen” címmel rendezett nemzetközi konferenciát a Danube Institute. A rendezvény a budapesti székhelyű intézet kutatási programját mutatta be, esettanulmányokkal a Közel-Keletről, Délkelet-Ázsiából és Afrikából.

A konferencia kulcselőadásait David Curry, az Open Doors keresztény emberijog-védő szervezet amerikai vezérigazgatója és Janine di Giovanni újságíró, haditudósító tartotta. (David Curry-vel készült interjúnkat lásd a 26. oldalon.)

Di Giovanni – aki a Yale Egyetem főmunkatársa is – évtizedeken át dolgozott a Közel-Keleten, de tudósított a Balkánról, ott volt Szarajevó ostrománál, a srebrenicai mészárlásoknál, valamint olyan drámai eseményeknél, mint Groznij eleste és 1994-ben a ruandai mészárlások helyszíne. Budapesti előadásában elsősorban a közel-keleti kereszténységet ért csapásokról beszélt, amelyek azzal a veszéllyel fenyegetnek, hogy eltűnhet több is a leg­ősibb keresztény közösségek sorából.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!