Hetek Univerzum
Hack Péter: A magyar választás és az új világrend
Miről döntünk április 3-án?

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

Hack Péter: A magyar választás és az új világrend
Miről döntünk április 3-án?
2022. 03. 30.
Április 3-án kerül sor a magyar demokrácia történetének kilencedik országgyűlési választására, és ezzel egyidejűleg a nyolcadik országos népszavazásra. Ez a választás sok szempontból nagyon más lesz, mint a korábbiak. A választások eredménye nemcsak Magyarország jövője szempontjából lesz meghatározó, hanem abból a szempontból is, hogy az Európai Unió helyzete hogyan alakul a következő években. Kihatással lesz a vasárnapi szavazás az amerikai elnök által meghirdetett „új világrend” alakulására is.

Az országgyűlési választásokon a szavazópolgárok eldöntik a 199 képviselői mandátum sorsát. Mégpedig úgy, hogy minden választó két szavazatot adhat le, az egyik szavazat a pártlistákra történik, a másik az egyéni képviselőjelöltekre. A választás eredményét döntő mértékben a 106 egyéni választókörzet eredményei határozzák meg, mivel ezekben a körzetekben a nyertes mindent visz, akár csak egy-két szavazattöbbség esetén is. Az egyéni körzetek léte eredményezi azt, hogy választási rendszerünk nem arányos, hanem a győztesnek kedvez. A választás megnyeréséhez legalább 100 képviselői helyet kell nyernie a győztesnek az egyéni mandátumokból és a pártlistáról együtt. Legalább 132 mandátum megszerzése esetén a győztesnek kétharmados többsége lesz. (Ehhez az elmúlt három választáson elég volt 48–52 százalékos listás eredményt elérnie a Fidesznek.)

Miben más ez a választás, mint a korábbiak?

Az előző három választás kudarcai után az ellenzék felismerte azt, amit a Fidesz már jóval korábban, hogy a választási rendszer következtében csak egy listán indulva van esélye választást nyerni úgy, ha az egyéni képviselői körzetekben a Fidesz jelöltjével szemben mindenhol csak egy ellenzéki jelölt indul. Az ellenzék választási esélyeit kétségkívül javította, hogy az egyéni képviselőjelölti helyeket 2021 őszén előválasztás keretében osztották el, ez lehetővé tette, hogy az előválasztási kampányon keresztül sok választót megszólítsanak, és stabilizálják bázisukat, ezzel mintegy 1,5-1,7 milliós stabil választói tömeget tudnak maguk mögött.

Forrás: FB / Orbán Viktor
A kormánypártok célja az volt, hogy egy erkölcsi kérdés kerüljön a kampány fókuszába, ezt azonban felülírta a háború. (Forrás: FB / Orbán Viktor)

Ugyanakkor az ellenzék esélyeit több tényező is rontja. Az egyik ilyen, hogy végül nem sikerült a küzdelmet teljesen kétszereplőssé tenni, a Fidesz és az ellenzék jelöltjei mellett minden választási körzetben lesznek további jelöltek is, akik azoknak a szavazatait fogják összegyűjteni, akik elmennek választani, és nem akarnak a kormánypártokra szavazni, de az ellenzék teljesítményével is elégedetlenek. A Mi Hazánk (MH) a Jobbik irányváltását nem követő radikális jobboldali szavazókat szólítja meg, a Kétfarkú Kutya Párt (MKKP) és a Megoldás Mozgalom (MM) a Fidesszel és a baloldallal szemben is ellenérzéseket tápláló liberális, zöld- és progresszív szavazókat, a Normális Élet Pártja (NÉP) pedig az oltásellenes választók szavazataira pályázik. Ezek a pártok sok helyen tudtak egyéni jelölteket állítani, és ugyan a választási sikerük nagy meglepetés lenne, de az ellenzéki és kormánypárti jelöltek küzdelmét alapvetően tudják befolyásolni.

A kisebb pártok közül leginkább a Mi Hazánknak van esélye az öt szá­zalékos választási küszöböt átlépni, mivel ők elég intenzív kampányt folytatnak, és sok egyéni körzetben sikerült jelöltet állítaniuk, ugyanakkor azzal, hogy a Gődény-féle Normális Élet Pártja is el tudott indulni, az oltásellenes szavazók egy részét – akiknek szavazatára a Mi Hazánk is számított –, elvesztették a jobboldali radikálisok.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!