hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Fekete-Győr András lehet Orbán kihívója?
Összellenzéki miniszterelnök-jelöltek - Hetek sorozat 1. rész
Fekete-Győr András lehet Orbán kihívója?

Fotó: MTI / Bruzák Noémi

2021. 03. 04.
Előválasztáson dől el, hogy a hatpárti ellenzéki koalíciónak ki lesz a közös miniszterelnök-jelöltje. Míg egyes szereplők indulásáról találgatások folynak, az már eldőlt, a Momentum a pártelnököt, Fekete-Győr Andrást indítja.

A 31 éves, jogász végzettségű Fekete-Győr András 2016 óta a Momentum elnöke. Ebben az évben került be a köztudatba az úgynevezett NOlimpia kampánnyal. 2016 decemberében ugyanis helyi népszavazást kezdeményezett Budapesten annak érdekében, hogy a főváros vonja vissza a 2024-es olimpiára beadott pályázatát. 266 ezer aláírás összegyűlt, a pályázatot visszavonták, a Momen­tum pedig tényezővé vált a hazai ellenzék körében.

Míg Fekete-Győr gyakran szólal fel a gazdag fideszes elit ellen, ő maga a felső középosztály tagja: felmenői közt jogászprofesszor, ügyvéd, agrármérnök, megyei tanácselnök is van, édesapja pedig az Országos Betétbiztosítási Alap ügyvezető igazgatója volt. Élt Párizsban és Berlinben is, dolgozott az Európai Parlament egyik bizottságában.

Eddigi politikusi pályafutása nem volt botrányoktól mentes. Az Origo információi szerint még egyetemista korukban a hallgatói önkormány­zat tagjaiként több millió forintot vettek fel a Momentum politikusai, a cikkre válaszul Fekete-Győr és társai az Origo szerkesztőségébe rontottak. Az akciót még a TASZ is elítélte.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!