hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Durva éhség pusztíthat a háború nyomában
Globális gazdasági következmények fenyegetnek
Durva éhség pusztíthat a háború nyomában

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 03. 30.
Az orosz–ukrán háború nemzetközi – elsősorban az európai regionális – biztonságpolitikára gyakorolt hatásain túlmenően igen komoly gazdasági következményeket vont maga után globális léptékben, jóllehet azok nemzetgazdaságonként és gazdasági régiónként eltérő módon és mértékben mutatkoznak meg.

Nem meglepő módon a háború legsúlyosabban az ukrán gazdaságot érintette: a nemzetgazdasági vérkeringés anyagi bázisát adó országterület számottevő része – így a Fekete-tenger partján húzódó kulcsfontosságú kikötővárosok – orosz megszállás, illetve blokád alatt állnak. Az ország más részein a hadiállapot, az általános hadkötelezettség, valamint az országból megindult tömeges kivándorlás lényegében megbénította Ukrajnát mint világgazdasági szereplőt. Nem álltak meg azonban az országhatárnál a baljós gazdasági folyamatok.

A február 24-én megindított orosz offenzíva nyomán földrészeken átívelő gazdasági hullámzások kezdődtek, amelyek súlyos kihívások elé állítják a koronavírus-járványtól sújtott makrogazdaságokat. Jelen folyamatok egy része közvetlenül a háborúból ered, másik része pedig áttételes módon következik a fegyveres helyzetből. Utóbbi kapcsán elég, ha csak az Oroszországgal szemben bevezetett, illetve kilátásba helyezett szankciókra gondolunk.

Nincs búza, nincs maradás?

Legyen szó akár az Ukrajnát sújtó korszakos pusztításról, vagy éppen a Moszkvára mért gazdasági csapásokról, összhatásuk egymást erősítve nyomja rá bélyegét több régiónak, illetve országcsoportnak a kereskedelmére, élelmiszer-behozatalára, különösen, ami a búzaimportot illeti. Oroszország és Ukrajna adja a világ búzaellátásának harmadát, így számos országban súlyos – akár hosszabb távú élelmiszerhiányhoz – vezethet, ha a kialakult fegyveres szembenállást nem sikerül rendezni. Ez ugyanis az államközi kereskedelem helyreállításának előfeltétele.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!