hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A fegyvergyártók számára igazi ünnep az orosz–ukrán háború
Szörny Rt.: Az ön vesztesége a mi profitunk
A fegyvergyártók számára igazi ünnep az orosz–ukrán háború

Forrás: Shutterstock / Puzzlepic - Hetek grafika

2022. 03. 30.
„Nincs háború, nincs pénz. Minden egyes társadalom alapvető szervezőelve a háború. Az állam hatalmát a saját alattvalói felett a hadserege testesíti meg” – hangzik a JFK – A nyitott dosszié című film egyik jelenetében a fegyvergyártó cégekkel kapcsolatban. De vajon kik ők, és mekkora hatalmuk van?

A fegyvergyártók sajátos helyet foglalnak el az emberek tudatában. Különösen a vietnámi háború óta sokak szemében a gonoszság szinonimáivá váltak: érzéketlen, kiváltságos, ezüstkanállal a szájukban született, villájukba zárkózó, emberek életével vásárt űző, sötét lelkű üzletemberek. Jó illusztrációja ennek Bob Dylan híres Masters of War című dala, de a sok marxista, munkáspárti cikk is, amibe ezzel a témával kapcsolatban botlik az olvasó.

Ugyanakkor az átlagember az ilyen indulati kitöréseken túl a tényeket már kevésbé ismeri, pedig akkor lehet, hogy még dühösebb volna. Fontos ezért leszögezni, hogy önmagában nem azzal van a baj, hogy létezik a fegyveripar (hiszen az ugyanúgy lehet megakadályozója, mint elősegítője egy háborúnak), még azzal együtt sem, hogy ezen némelyek sok pénzt keresnek. Azonban a politikai élettel való összefonódás, a kiterjedt lobbitevékenység és az ezeket ösztönző profitéhség már annál nagyobb probléma.

Akik erősebbek a Covidnál

Szokták mondani, hogy három dolog kell a háborúhoz: pénz, pénz és pénz. Ezeknek az összegeknek pedig jelentős része a fegyvergyártó cégeknél köt ki. Rendkívül jövedelmező iparágról van szó, amit még a koronavírus kétéves tombolása sem bírt megrengetni. Miközben 2020-ban számos üzlet leállt és maga a világgazdaság is 3,1 százalékos visszaesést produkált, addig a fegyveripar 100 legnagyobb képviselője 1,3 százalékos növekedést tudott elérni, hála a számos kormányzati megrendelésnek és a különböző kedvezményeknek is: például a fegyvergyártó cégek nagy részében az alkalmazottak mentességet kaptak az otthonmaradási kötelezettségek alól.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!