hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Telket venne a Marson? Erre érdemes figyelni

A nemzetközi űregyezmények még a kereskedelmi szektor berobbanása előtti időből datálódnak. E miatt a jogi „fekete lyuk” miatt nincs válaszunk például arra, hogy kié lesz a Mars, bányászhatnak-e magáncégek aszteroidákon és telepíthetők-e fegyverek a kozmoszba.

Jó dolgok is történtek 2021-ben: áttörések a magzatvédelemben

Közel fél évszázada annak, hogy az amerikai nők kényük-kedvük szerint dönthetnek a méhükben lakó magzat sorsáról. A 2021-es év azonban számos reménykeltő szigorítást hozott az abortuszszabályozás terén a világ több pontján. Főleg Texas és Mississippi, illetve Lengyelország törvényei verték ki a biztosítékot a baloldalon.

Iráni atom: Izrael több milliárd dollárt költene megelőző csapásra

Elvileg nincs ugyan az iráni atomalku újratárgyalásának határideje, a napokban folytatódó bécsi csúcstalálkozók kapcsán mégis egyre többen kongatják a késlekedés vészharangját. Mire számíthatunk a perzsa államtól 2022-ben?

Belföld

Omikroncunami hozhatja el a járvány végét?

2022-ben legyőzhetővé válik a koronavírus-világjárvány – jönnek ki egymás után az optimista szakértői nyilat­kozatok. Ha ez így is lesz, előtte még érdemes lesz felkészülni az omikron variáns által berobbantott ötödik hullámra.

Budapestre figyel a világ: mi 2022 valódi tétje?

Az elmúlt hetekben a nemzetközi figyelem középpontjába került a magyar választás, amelytől az európai föderalizmus képviselői és a nemzeti szuverenitás támogatói is azt várják, hogy pozícióik megerősödnek áprilisban, amikor Franciaországban is elnök­választást tartanak.

Roma-magyar együttélés: a hit hozott áttörést Cegléden

„Mivel keresztény kezekben van Cegléd város roma vezetősége, hiszem, hogy ezáltal mintaértékűvé válik a város az együttélést tekintve. Mert azt tudnotok kell, hogy e tekintetben nagyon, de nagyon rossz híre volt Ceglédnek” – mondja Jakab István, Cegléd roma önkormányzatának elnöke, aki Törtelen vezet gyülekezetet.

Kedves Olvasó!

Nem is indulhatott volna viharosabban a 2022-es év a Hetek számára, rögtön az új év első napjaiban a teljes hazai sajtó a hetilapunkban és online hírportálunkon megjelenő több tartalmunkat is szemlézte, véleményezte.

Hit és értékek

A génszerkesztés elhozhatja a szupergyerekek és a biorobotok korát

A tudományos ipar újabb célpontot talált – és ez maga az ember. Bő két évszázada még a természet leigázása volt soron és ez annyira sikerült, hogy ma nem győzzük menteni az élővilágot önmagunk káraitól. Az ember genetikai újrahangolása izgalmas terület a haladás úttörői számára, ám sokan figyelmeztetnek: a remélt Nobel-díjas eredmények egyben Pandora szelencéjét nyitják fel, tehát beláthatatlan következményekkel járhatnak.

HÁTTÉR

Hódítanak a pénz újabb generációi

A pénz több ezer éves innováció eredménye: a legalapvetőbb gazdasági esemény, az árucsere nehéz­ségeire kínált megoldást. A társadalom fejlő­désével együtt változik, és elképzelhető, hogy megszokott formáját kiszorítja a digitalizáció.

Desmond Tutu: nem akarok homofób menyországba belépni

Desmond Tutu az emberi jogi harcok ikonikus alakja, Nobel-békedíjas egyházi vezető volt, de egyúttal a keresztény antiszemitizmus egyik legelkötelezettebb képviselője is.

KÁVÉSZÜNET

Hogyan fékezzük meg a panaszkultúrát és törjünk ki a negativizmus bűvköréből?

A notórius magyar pesszimizmus, a zúgolódás, keserűség, önostorozás, folyamatos elégedetlenkedés korántsem negligálható probléma, mivel kihatással lehet az egészségünkre, a mentális jólétünkre, sőt még a demográfia és a gazdaság alakulására is.

Világvége? Ne vicceljünk már!

2021 apokalipszise – két év világjárvány, és főleg az azt követő jelenségek – szkeptikussá, cinikussá tették a filmkészítőket. A Ne nézz fel! című, szatirikus, keserédes alkotás a korszellem lenyomataként már megoldást sem kínál globális, mélyen gyökerező bajainkra.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!