hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hódítanak a pénz újabb generációi
Money, money, money – de milyen money?
Hódítanak a pénz újabb generációi

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 01. 06.
A pénz több ezer éves innováció eredménye: a legalapvetőbb gazdasági esemény, az árucsere nehéz­ségeire kínált megoldást. A társadalom fejlő­désével együtt változik, és elképzelhető, hogy megszokott formáját kiszorítja a digitalizáció.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Arra, hogy van-e jövője a készpénznek, saját szokásainkat megvizsgálva is következtethetünk, de a pénz legújabb digitális generációinak – fogyasztóvédelmi szempontból történő – megismerésével egy szélesebb körképet kaphatunk a jelenlegi tendenciákról.

A kezdet: számlapénz és e-pénz

A digitalizáció kezdeti lépéseként fogható fel a lakossági bankszámlanyitás lehetősége. Számlapénzt a háztartások kizárólag kereskedelmi bankokon keresztül, bankbetét formájában tarthatnak. A jelenlegi pénzügyi rendszerben ugyanis nemcsak a jegybanknak van pénzteremtő képessége: a gazdaság működéséhez szükséges pénzt bocsátanak ki a kereskedelmi bankok is számlapénz formájában. Ez jogilag a betétes részéről készpénzre vonatkozó követelés, amit a hitelintézet – kamattal vagy anélkül – köteles visszafizetni. Értékmegőrző szerepe kétségtelen előny: ha a készpénzt a párnacihában gyűjtjük, nem gyarapodik, szemben egy kamatozó betéttel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!