Száguldás a készpénzmentes világ felé: több millió digitális jüant oszt szét választott polgárainak Kína
Egy kelet-kínai város nyereményjátékkal népszerűsíti Kína digitális jegybankpénzét
Száguldás a készpénzmentes világ felé: több millió digitális jüant oszt szét választott polgárainak Kína

illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2020. 12. 07.
A kelet-kínai Szucsou város a kínai jegybankkal együttműködésben 20 millió jüan (906 millió forint) összértékű nyereményként az ország új digitális valutáját sorsolja ki a lakossága körében a digitális jüan újabb pilot programja keretében - adta hírül vasárnap a CGTN kínai nemzetközi hírcsatorna. 

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A december 12-ére eső, "dupla 12" nevű, leárazásokkal járó kereskedelmi akció idejére időzítve százezer darab, 200 jüan értékű jutalomkupont sorsolnak ki Szucsou lakói között, a kuponokat december 27-éig használhatják fel - derül ki a város kormányzatának péntek esti közleményéből. A nyereményjátékra a városlakók Szucsou hivatalos közszolgálati applikációján keresztül regisztrálhatnak. A kisorsoltak pedig hozzáférhetnek majd a nagy nyilvánosság számára egyelőre nem elérhető, hivatalos digitális jüan alkalmazáshoz, és ezen keresztül tudják felhasználni a nyereményüket. 

Ez a kínai digitális jegybankpénz második ilyen jellegű pilot programja. Az első októberben zajlott a dél-kínai Sencsenben, a jegybank akkor 10 millió jüan értékű digitális valutát osztott ki 50 ezer, véletlenszerűen kiválasztott fogyasztónak. 

A JD.com kínai e-kereskedelmi óriásvállalat szombaton a hivatalos WeChat fiókján közzétett bejegyzésben bejelentette, hogy internetes kereskedelmi platformján egyes termékek esetében december 11-e és 27-e között elfogadja a szucsoui vásárlók között kisorsolt digitális jüant fizetőeszközként. A JD.com, amelyet Kínában csupán az Alibaba szorít maga mögé az internetes kiskereskedelem terén, ezzel az első olyan e-kereskedelmi platformmá vált, amely elfogadja az ország digitális valutáját. 

A fizetőeszközt emellett a Szucsouban erre kijelölt csaknem 10 ezer üzletben használhatják majd fel a nyertesek. 

A hivatalosan digitális valutás elektronikus fizetés (Digital Currency Electronic Payment, DCEP) névre keresztelt digitális jüan segítségével Kína újabb lépést tesz annak a tervnek a megvalósítására, hogy készpénzmentes társadalommá válhasson. Az országban jelenleg széles körben elterjedt a Tencent által működtetett WeChat Pay, valamint az Alibaba AliPay szolgáltatása, amelyeken keresztül a vásárlók egy digitális pénztárcában tartják pénzeszközeiket, és QR-kód segítségével fizethetnek az üzletekben. Peking továbbá célul tűzte ki a jüan nemzetközi használatának elősegítését, amit a digitális jüan bevezetése megkönnyíthet. 

A kínai digitális valutát maga a kínai központi bank bocsátja ki, így merőben eltér az olyan kriptodevizáktól, mint a Bitcoin vagy a Facebook kezdeményezésében elindult Libra. A kínai jegybank szerint a tesztelés alatt álló digitális valuta ugyan mutat hasonlóságokat a kriptodevizákkal - különböző mértékben ugyan, de mindkettő a blokklánc technológián alapul -, de gyorsabb tranzakciókhoz tervezik, hogy Kínán belül szélesebb körben legyen alkalmazható. 

Október végén a kínai központi bank belefoglalta a digitális jüant a banktörvényjavaslat legújabb verziójába, hogy szilárdabb jogi alapot biztosítson az elektronikus valuta szabályozásának. A törvénytervezet a kínai zsenminbit, vagyis a nemzeti fizetőeszközt fizikai és digitális formájában is elismeri, világossá téve, hogy a digitális jüan az egyetlen hivatalos, jüanban rögzített token Kínában. A törvénytervezet továbbá törvényes fizetőeszközként határozza meg a digitális valutát, megteremtve ezzel a széleskörű alkalmazhatóságához szükséges alapokat. A digitális fizetőeszköz bevezetésének dátumát viszont egyelőre nem tűzték ki.

(Hetek/MTI)

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!