hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Telket venne a Marson? Erre érdemes figyelni
Szabályozásra vár az égi vadnyugat
Telket venne a Marson? Erre érdemes figyelni

A Nemzetközi Űrállomás jövője kérdéses; nem biztos, hogy fennmarad Amerika, Oroszország és Kína űrversengése közepette.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 01. 06.
A nemzetközi űregyezmények még a kereskedelmi szektor berobbanása előtti időből datálódnak. E miatt a jogi „fekete lyuk” miatt nincs válaszunk például arra, hogy kié lesz a Mars, bányászhatnak-e magáncégek aszteroidákon és telepíthetők-e fegyverek a kozmoszba.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A technológiai fejlődés a világűrre vonatkozó nemzetközi jogi szabályozást is meghaladta. Elindult ugyanis az a korszak, amelyben magánszemélyek – a közelmúltban például Jeff Bezos és Richard Branson – tehetnek kiruccanást a földi légkörön túlra, de a vasban, nikkelben, kobaltban és más kulcsfontosságú fémekben gazdag aszteroidák bányászatáról is hamarosan valóságként beszélhetünk.

Az 1967-es Világűrszerződés (amelyet eddig 111 ország írt alá) megtiltja a nemzeteknek az égitestek kisajátítását (hivatalos nyilatkozat, kitermelés vagy megszállás útján egyaránt). Épp ezért nem jelentette a Hold Egyesült Államokhoz való „csatolását” két évvel később, 1969. július 21-én az amerikai zászló kitűzése a bolygó felszínén.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!