hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A génszerkesztés elhozhatja a szupergyerekek és a biorobotok korát
Sikertörténet vagy etikai rémálom?
A génszerkesztés elhozhatja a szupergyerekek és a biorobotok korát

A mesterséges szuperképességeka genetikai elven működő biofegyver előállítását is lehetővé teszik. (Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 01. 06.
A tudományos ipar újabb célpontot talált – és ez maga az ember. Bő két évszázada még a természet leigázása volt soron és ez annyira sikerült, hogy ma nem győzzük menteni az élővilágot önmagunk káraitól. Az ember genetikai újrahangolása izgalmas terület a haladás úttörői számára, ám sokan figyelmeztetnek: a remélt Nobel-díjas eredmények egyben Pandora szelencéjét nyitják fel, tehát beláthatatlan következményekkel járhatnak.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

A tudomány és technológiai fejlődés 21. századi irányvonalai között kiemelt szerepet játszik a biotechnológia. Például a NATO 2020–2040-es évek tudományos és technológiai trendeket bemutató tanulmányában a főbb területek között szerepel az emberi képességek fokozása biotechnológiai és szintetikus biológiai úton a mesterséges intelligencia, a kvantumtechnológia és az űrkutatás mellett.

Ez azt jelenti, hogy a katonai fejlesztések – amelyek a technológia fejlődésében mindig is az élvonalat jelentették – olyan, korábban sci-fibe illő elképzelések irányába tartanak, mint az emberfeletti szuperképességek (azaz az emberi érzékszervek érzékenységének és a tanulási képességeknek megsokszorozása), az ember-gép kapcsolatok, mesterségesen növesztett testrészek és genetikai úton célzott fegyverek.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!