hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem mese a digitális világ összeomlása?
Interjú Keleti Arthur kibertitok jövőkutatóval
Nem mese a digitális világ összeomlása?

A szupernapviharok és más természeti jelenségek internet-apokalipszist idézhetnek elő.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 10. 27.
Végtelenül kiszolgáltatottak vagyunk a digitális infrastruktúrának: akár egy szuper­napvihar vagy más természeti jelenség is tartósan leállíthatja modern civilizációnk virtuális vérkeringését. Erről kérdeztük Keleti Arthur kibertitok jövő­kutatót, az Informatikai Biztonság Napja alapítóját.

Nemrégiben Sangeetha Abdu Jyothi, a Kaliforniai Egyetem adjunktusa „Szupernapviharok: felkészülés egy internetapokalipszisre” (Solar Superstorms: Planning for an Internet Apocalypse) címmel publikált tanulmányt, melyben a nap működésével együtt járó veszélyeket tárgyalja digitális rendszereink sebezhetősége szempontjából. Ha azonban valamivel szélesebb spektrumon vizsgálódunk a felvetett probléma kapcsán, elképesztő felfedezésekre tehetünk szert virtuális világunkat illetően. Ebben kalauzol el bennünket a kibertitok jövőkutató.

Mennyire sebezhető napjaink online infrastruktúrája – nemcsak a napviharok, de más természeti jelenségek és emberi tényezők jóvoltából is?

– Az emberiség örökös harcban áll globális, sőt univerzális természeti jelenségekkel, amelyek veszélyeztetik a fennmaradását vagy jólétét. Az online rendszerekkel éppen az a legnagyobb baj, hogy egy teljesen mesterséges koncepción alapulnak, és a jelenlegi kiépítettségük egy exponenciálisan növekvő technológiai fejlődés végterméke. Annak ellenére, hogy pillanatnyilag kevésbé állnak összhangban a természettel és ezáltal jobban is hat rájuk, azért várható ebben változás. Az informatikai rendszerek szívét jelentő adatközpontok 2030-ra akár teljesen klímasemlegesek lehetnek, 2050-re pedig Európa kibocsátása is semleges lehet.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!