hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Omikroncunami hozhatja el a járvány végét?
Budapesten már berobbant az ötödik hullám
Omikroncunami hozhatja el a járvány végét?

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 01. 06.
2022-ben legyőzhetővé válik a koronavírus-világjárvány – jönnek ki egymás után az optimista szakértői nyilat­kozatok. Ha ez így is lesz, előtte még érdemes lesz felkészülni az omikron variáns által berobbantott ötödik hullámra.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

Az utóbbi hetekben meredeken kilőtt az új Covid-fertőzöttek száma globális szinten: amíg december közepén napi 80 új pozitív eset jutott egymillió emberre, jelenleg bőven több mint 200. Az exponenciális emelkedés a Dél-Afrikából indult omikron variáns számlájára írható, amely az eddigi adatok szerint rendkívül gyorsan terjed, ugyanakkor enyhébb tüneteket okoz, mint a korábbi mutánsok. Ez alapján többek között Karikó Katalin, az úgynevezett mRNS-vakcina kifejlesztésével világhírűvé vált magyar kutatóbiológus is felvetette, hogy ha az omikron valóban ragályosabb, de nem okoz súlyos betegséget, akkor az elhozhatja a járvány végét, hiszen elérhető a nyájimmunitás.

Más irányból ráfordulva, de hasonlóan optimistán nyilatkozott újévi beszédében dr. Tedrosz Adhanom Gebrejeszusz, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) elnöke, aki szerint 2022-re sikerül teljesen megfékezni a koronavírus-járványt. Mint mondta, ma már több eszköz áll rendelkezésre a vírus megfékezéséhez és a halálesetek visszaszorításához. Ahhoz azonban, hogy a járvány véget érjen, arra is szükség van – hangsúlyozta –, hogy megszűnjenek az oltóanyag-elosztásban tapasztalható egyenlőtlenségek. Európában és Amerikában ugyanis a lakosság többsége már kapott legalább egy adag vakcinát, de a WHO kiemelt célkitűzése, hogy 2021 végére minden országban a teljes lakosság 40 százalékát beoltsák, Afrikában teljes kudarcot vallott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!