hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Roma-magyar együttélés: a hit hozott áttörést Cegléden
Jakab István rosszfiúból lett jótékonykodó gyülekezetvezető
Roma-magyar együttélés: a hit hozott áttörést Cegléden

Jakab István feleségével, Mónival és két fiával egy istentisztelet előtt.(Fotó: Jakab István )

2022. 01. 06.
„Mivel keresztény kezekben van Cegléd város roma vezetősége, hiszem, hogy ezáltal mintaértékűvé válik a város az együttélést tekintve. Mert azt tudnotok kell, hogy e tekintetben nagyon, de nagyon rossz híre volt Ceglédnek” – mondja Jakab István, Cegléd roma önkormányzatának elnöke, aki Törtelen vezet gyülekezetet.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes 

„Ceglédi roma kereskedő családba születtem 1971-ben. Szüleimnek nem volt jogosítványuk, ezért taxival jártak vásározni, piacozni és még így is bőven nyereséges volt a vállalkozásuk. Miután elvégeztem a nyolc általánost és letettem a jogosítványt, velük dolgoztam. Én lettem a sofőrjük, így nem kellett taxizni, amivel nagyon sok pénzt takarítottunk meg” – emlékszik vissza Jakab István, a ceglédi Roma Nemzetiségi Önkormányzat elnöke.

Istvánék öten voltak testvérek, néhai bátyja vakon született, ami sajnos nem volt ritka eset a tágabb családjukban. „A tágabb rokonságban rendszerint közeli rokonok házasodtak össze és vak fiúk születtek. Ez egy genetikai átok volt a családunkban. Szüleim elmentek a Czeizel Endréhez, aki kimutatta, hogy nagyon kicsi az esélye annak, hogy egészséges fiúgyermekük szülessen. Akkor apukám és anyukám Istenhez kiáltottak és fogadást tettek, hogy ha egészséges fiuk születik, akkor tiszteletben tartják a vasárnapokat és templomba, szent helyekre fognak járni. Mindezt be is tartották, miután az Úr megadta, hogy egészségesen szülessek meg” – idézi fel István. Megjegyzi: sajnos a mai napig jellemző a romák között, hogy első és másod-unokatestvérek házasodnak össze.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!