hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ha pénz van is, segítség nincs
Mit ér a gyöngyöspatai kárpótlás?
Ha pénz van is, segítség nincs

Mit ér a gyöngyöspatai kárpótlás?(Fotó: MTI / Komka Péter)

2020. 05. 28.
A Kúria döntése szerint a gyöngyöspatai önkormányzatnak és a hatvani tankerületnek ki kell fizetnie a korábban megítélt kártérítést az elkülönítve oktatott egykori roma diákoknak. Kérdés, hogy pénzzel mennyire lehet rendet és igazságot tenni egy hosszú évtizedek óta mélyülő szociális problémában.

Gyöngyöspata neve tíz éve vált ismertté a hazai médiában, amikor a Jobbikhoz közel álló félkatonai szervezetek (Betyársereg, Véderő, Szebb Jövőért Polgár­őr Egyesület) 2011 tavaszán rendfenntartás céljából járőröztek a kisvárosban. A közel 3000 lakosú Gyöngyöspatán, ahol a cigány lakosság létszáma 450 fő, a paramilitáris csoportok jelenléte csak tovább fokozta a helyiek körében meglévő feszültségeket, s az indulatok tömegverekedésig fajultak. Nem mellékesen a történtek idején a jobbikos Juhász János Oszkár volt a település polgármestere.

Kállay Ernő kisebbségi ombudsman a Gyöngyöspatán kialakult helyzetet feltáró 2011-es jelentésében leírta, hogy a munkanélküliségben és mélyszegénységben élő magyarországi cigányság helyzete a rendszerváltás óta megoldatlan, ami rengeteg konfliktust szül az együttélés során. A helyi hatóságokat jobb esetben passzivitás jellemzi, az állam „kivonult ezekről a településekről”. Kállay vizsgálata szerint a félkatonai szervezetek megjelenése előtt nem voltak kirívóak a Gyöngyöspatán élők közötti ellentétek, de az „egyenruhások” megjelenése után robbanásig feszültek, s külső segítség nélkül feloldhatatlanná váltak.

a cigányság idegen testnek számít, a többség úgy gondolja: semmi köze hozzájuk. 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!