hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jó megoldás-e az iskolaőr bevezetése?
Kell-e sulizsaru?
Jó megoldás-e az iskolaőr bevezetése?

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 06. 18.
Szeptembertől iskolaőrséget állít fel a kormány a tanárok biztonságának védelme érdekében, de csak azokban az intézményekben, ahol erre igény van. A vitatott javaslat megalkotói szerint az iskolaőr jelenléte elrettentő hatású lesz a potenciális elkövetőkre, bírálói szerint viszont az erőszakot szentesíti, sőt generálja azt.

Május végén nyújtotta be az Emmi az Országgyűléshez a köznevelési törvény módosítására vonatkozó javaslatát, amelynek középpontjában a pedagógusok fokozott védelme áll. A törvénymódosítás célja a pedagógusok bántalmazásának megszűntetése, biztonságuk garantálása, s ennek érdekében egy önálló rendőrségi szerv, az iskolaőrség felállítására kerül sor.

Az autószerelő szakmunkásképzőben hetente háromszor rájuk hívják a rendőrséget, többnyire drogproblémák miatt.

A részletekről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy az intézkedés első körben mintegy 500 iskolát érint, ebből körülbelül 140-150 szakiskola. Az iskolaőr része lesz a tantestületnek, állandó jelleggel jelen lesz az iskolában – azokban az intézményekben, ahol a legsúlyosabb fegyelmi problémák vannak –, és vélhetően nyugdíjas rendőrök töltik majd be a posztot. Az iskolaőrnél fegyver nem lesz, de más kényszerítő eszközök lehetnek nála (bilincs, gumibot), és intézkedési jogosultsága is lesz erőszak megakadályozása érdekében.

Tovább olvasná? Hetilap tartalmainkat előfizetést követően belépéssel eléri.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!