hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Jó megoldás-e az iskolaőr bevezetése?
Kell-e sulizsaru?
Jó megoldás-e az iskolaőr bevezetése?

Forrás: Shutterstock/Puzzlepix

2020. 06. 18.
Szeptembertől iskolaőrséget állít fel a kormány a tanárok biztonságának védelme érdekében, de csak azokban az intézményekben, ahol erre igény van. A vitatott javaslat megalkotói szerint az iskolaőr jelenléte elrettentő hatású lesz a potenciális elkövetőkre, bírálói szerint viszont az erőszakot szentesíti, sőt generálja azt.

Május végén nyújtotta be az Emmi az Országgyűléshez a köznevelési törvény módosítására vonatkozó javaslatát, amelynek középpontjában a pedagógusok fokozott védelme áll. A törvénymódosítás célja a pedagógusok bántalmazásának megszűntetése, biztonságuk garantálása, s ennek érdekében egy önálló rendőrségi szerv, az iskolaőrség felállítására kerül sor.

Az autószerelő szakmunkásképzőben hetente háromszor rájuk hívják a rendőrséget, többnyire drogproblémák miatt.

A részletekről Gulyás Gergely, a Miniszterelnökség vezetője elmondta, hogy az intézkedés első körben mintegy 500 iskolát érint, ebből körülbelül 140-150 szakiskola. Az iskolaőr része lesz a tantestületnek, állandó jelleggel jelen lesz az iskolában – azokban az intézményekben, ahol a legsúlyosabb fegyelmi problémák vannak –, és vélhetően nyugdíjas rendőrök töltik majd be a posztot. Az iskolaőrnél fegyver nem lesz, de más kényszerítő eszközök lehetnek nála (bilincs, gumibot), és intézkedési jogosultsága is lesz erőszak megakadályozása érdekében.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!