hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

Tényleg elsötétülhet Nyugat-Európa?

„2021. január 8-án Európa összefüggő szárazföldi régió­ja nagyon rövid idő alatt kettészakadt, több transzformátor együttes lekapcsolása miatt” – áll az európai átviteli rendszerirányítók szervezete, az ENtSOE-E jelenté­sében. A diplomatikus fogalmazás egy olyan válsághelyzetet ír le, amelyben hajszál híján egész Európa sötétbe borult.

Német kormányalakítás: a zöldek mindent alárendelnének a környezetvédelemnek

Háromrészes, eddig szokatlan koalíció van alakulóban Németországban, ám a kormány­alakítás hosszasan elhúzódhat, mert a célok és az ahhoz vezető eszközök körül egészen súlyosnak látszanak a különbségek.

Belföld

"Ha kiszórom a klórmeszet, eltűnnek a hajléktalanok"

„Ha kiszórom a klórmeszet a ház tövébe, akkor eltűnnek a hajléktalanok. Ha az eső lemossa a meszet, akkor rögtön újból itt fekszenek. Rettenetesen büdösek szegények, ha el is viszi őket a mentő, aznap délután már újra itt fekszenek, ugyanolyan állapotban.

„Ráeresztették az emberekre a járványt”

Nincsen széles körű tesztelés, nincs kontaktuskutatás, nincs megkövetelve a védettségi igazolás, tömegrendezvényeket lehet tartani, maszk nélkül lehet vásárolni – mindez azt jelenti, hogy ráeresztették az emberekre a járványt – mondja Rusvai Miklós virológus, aki szerint ugyanakkor a járványgörbét érdemes lenne ellaposítani, ha tovább emelkednek a számok.

Tragikus vége lehet a Wahorn-féle logikának

A pedofília nem abszolút rossz, sőt a körülményektől függően akár jó is lehet – nem először kerülnek elő ilyen és ehhez hasonló elvetemült érvelések a felnőttek és gyermekek szexuális kapcsolatának tárgyalása során. Legújabban Wahorn András hozakodott elő vele széles nyilvánosság előtt.

Hit és értékek

1921: Ellentmondásos talpraállás egy nemzeti tragédia után

Benne volt a kezdetben már a tragikus végkifejlet? Miért emlékszünk vissza nosztalgiával a húszas-harmincas évek filmekbõl felidéződő világára? Magyar gazdasági csoda volt a Trianon utáni másfél évtized? Többek között erről beszélgettünk Veszprémy László Bernát történésszel, aki 1921: A Horthy-rendszer megszilárdulásának története címmel írt könyvet a száz évvel ezelőtti sorsfordító esztendőről.

HÁTTÉR

Több mint űrverseny: itt az űrháború

Az utóbbi évtizedben felgyorsult az emberiségnek a világűr felé irányuló terjeszkedése: egy újfajta, futurisztikus gyarmatosítás indult meg, az űrnagyhatalmak mellett egyre több magán­vállalat részvételével.

Miért és hova költöznének a magyarok?

A költözés gondolatával foglalkozó városlakók negyede a vidéket választaná, amiben nagy szerepet játszik, hogy az ottani élethez egyértelműen a nyugalom és gondtalanság képzete társul. Az anyagi okok mellett a családhoz való ragaszkodás is fékezi a magyarok mobilitását – derült ki a Századvég Alapítvány Társadalomtudományi Kutatócsoportja által készített kutatásból.

A megtévesztés nyolc pontja: így törték meg az abortusszal szembeni ellenállást

Az 1960-as évek közepétől az abortusz legalizálásáért vívott küzdelem gerincét erős antikatolicizmus adta. A stratégia bevált, sőt ma is van egy, a szigorú életvédő törvényeket alkalmazó katolikus országok megtörésére irányuló változata.

KÁVÉSZÜNET

A szavak zsonglőrei: történelemformáló szellemírók

Az emberek millióit vezető politikusoknak többnyire nem a saját gondolatait, írásait vagy beszédeit látjuk, halljuk, hanem nagyobbnál nagyobb stábok dolgoznak az imidzsükon, amelybe a beszéd és az írás is beletartozik. Cikkünkben azoknak a „ghostwriter”-eknek és beszédíróknak a munkájába tekintünk bele, akik úgy formálják a történelmet és alkotnak maradandót, hogy közben szinte senki sem tud róluk.

A jó emberek Oscar-díja

A Három Királyfi, Három Királylány Mozgalom ötödik éve ítéli oda a Kopp–Skrabski-díjat olyan személyeknek, akik egy egészséges társadalom létrejöttéért, támogató közösségekért, a családbarát szemlélet népszerűsítéséért dolgoznak. A nívós rendezvényre a HETEK is ellátogatott.

„Megfordult a kultúra: a tárgyakat szeretjük, az embereket használjuk”

Dr. Bagdy Emőke klinikai szakpszichológusként, pszichoterapeutaként több ezer előadást tartott, több száz tanulmányt, könyvet írt. Nyolcvanadik születésnapja alkalmából újabb kötete jelent meg. Azt vallja, tárgyiasult kultúránkban a hit, a remény és a szeretet üzenetére van leginkább szükségük az embereknek.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!