hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Német kormányalakítás: a zöldek mindent alárendelnének a környezetvédelemnek
Számos törésvonal feszíti szét a formálódó kalíciót
Német kormányalakítás: a zöldek mindent alárendelnének a környezetvédelemnek

A Bundestag első választmányi ülése a választások után.( Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 11. 11.
Háromrészes, eddig szokatlan koalíció van alakulóban Németországban, ám a kormány­alakítás hosszasan elhúzódhat, mert a célok és az ahhoz vezető eszközök körül egészen súlyosnak látszanak a különbségek.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Korábban volt már próbálkozás arra, hogy három párt alakítson kormányt a német Bundestagban, ám a legutóbbi kísérlet kudarcba fulladt; az úgynevezett Jamaica-koalíció, amelyet a Zöldek, a liberális FDP és Merkel pártja, a Kereszténydemokrata Unió tervezett létrehozni, nem jutott túl a tárgyalásokon, és végül kereszténydemokrata–szociáldemokrata nagykoalíció alakult. Ezúttal nem Angela Merkel pártja, hanem a szociáldemokraták próbálják ugyanezt végrehajtani, és ennek a színkavalkádnak a kódneve a Jelzőlámpa-koalíció lett – amelyben a pirosat az SPD, a sárgát a liberális FDP, a zöldet pedig értelemszerűen a Zöld párt adja.

Jobb a háromnak, mint a kettőnek?

A választáson győztes szociáldemokraták kénytelenek ebben a felállásban gondolkodni, mert az újabb nagykoalíció, amely a második helyet megszerzett CDU–CSU pártunióval jöhetne létre, egyáltalán nem kívánatos. A „megszokott” felállással kapcsolatosan széles körben tapasztalható a kiábrándultság, így hát az SPD vezetésében úgy gondolják, hogy ha végül nagykoalíció jönne létre, azért a választók a jelenleginél is súlyosabban büntetnék a legnagyobb pártokat, és tovább romlanak a választási eredményeik a kis pártok javára, amely már most jelentősen megmutatkozott.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!