hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Több mint űrverseny: itt az űrháború
A nagyhatalmak felismerték a világűr geopolitikai jelentőségét
Több mint űrverseny: itt az űrháború

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 11. 11.
Az utóbbi évtizedben felgyorsult az emberiségnek a világűr felé irányuló terjeszkedése: egy újfajta, futurisztikus gyarmatosítás indult meg, az űrnagyhatalmak mellett egyre több magán­vállalat részvételével.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes

A nagyhatalmak és nagyvállalatok újabb és újabb fejlesztésekkel állnak elő a fokozódó űrverseny, illetve űrhadviselés különböző területein. Legutóbb Kínáról kapott szárnyra a hír, hogy olyan speciális, mindössze néhány kilogrammos műholdelhárító fegyverzetet fejlesztett ki, amelyet az ellenséges szatelitek navigálásra szolgáló fúvókáiban lehet elrejteni, és a célpont belsejét úgy megsemmisíteni vele, hogy az távolról nem észlelhető. A gyorsan fejlődő űripar és űrpolitika világának feltérképezéséhez Sárhegyi István űripari szakértő ad útbaigazítást.

Új időszámítás az űriparban

Napjainkban egy új űripari korszakról beszélünk, amit New Space-nek, azaz új űrkorszaknak hívnak. Sárhegyi István elmondta, hogy „a New Space korszakát egyszerűen azzal szokták összefoglalni, hogy a megjelenő magántőke egy új űrversenyt indukál a magánvállalatok és akár az államok között. Ez azonban egy nagyon leegyszerűsítő helyzetértékelés.”

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!