hetilap

Hetek hetilap vásárlás
1921: Ellentmondásos talpraállás egy nemzeti tragédia után
Magyarország 100 éve irányt váltott
1921: Ellentmondásos talpraállás egy nemzeti tragédia után

A Rákóczi út a Keleti pályaudvar felé, 1921. Az élet kezdett helyreállni a drámai évek után.(Forrás: Fortepán)

2021. 11. 11.
Benne volt a kezdetben már a tragikus végkifejlet? Miért emlékszünk vissza nosztalgiával a húszas-harmincas évek filmekbõl felidéződő világára? Magyar gazdasági csoda volt a Trianon utáni másfél évtized? Többek között erről beszélgettünk Veszprémy László Bernát történésszel, aki 1921: A Horthy-rendszer megszilárdulásának története címmel írt könyvet a száz évvel ezelőtti sorsfordító esztendőről.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Előző könyve, a Gyilkos irodák, a magyar közigazgatásnak a deportálásokban játszott szerepét vizsgálta. 1944 a Horthy-rendszer utolsó éve volt, 1921 pedig az első teljes év, amelyben a kormányzó az országot vezette. Tudatosan választotta ezt a két végpontot?

– Igen, a rendszer kezdetéről és vé­géről beszélünk. 1920-ban választották Horthyt kormányzóvá, de ekkor még egyáltalán nem forrott ki egyértelműen, hogy ki is lesz Magyarország vezetője. Ha IV. Habsburg Károly nem riad meg a második királypuccs során, akkor könnyen lehet, hogy egy Károly-korszak vagy Károly-rendszer kezdődött volna. Ezért 1921 volt az a sorsfordító év, ahonnan nézve nagyon izgalmasnak láttam megvizsgálni azt, hogyan kezdődik és hogyan ér véget ez a rendszer. Ilyen értelemben a két könyv kiegészíti egymást.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!