hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tényleg elsötétülhet Nyugat-Európa?
Van, ahol már készítik fel a lakosságot a blackoutra
Tényleg elsötétülhet Nyugat-Európa?

Illusztráció(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2021. 11. 11.
„2021. január 8-án Európa összefüggő szárazföldi régió­ja nagyon rövid idő alatt kettészakadt, több transzformátor együttes lekapcsolása miatt” – áll az európai átviteli rendszerirányítók szervezete, az ENtSOE-E jelenté­sében. A diplomatikus fogalmazás egy olyan válsághelyzetet ír le, amelyben hajszál híján egész Európa sötétbe borult.

Az írás megmarad elnevezésű ünnepi előfizetői akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetéssel a több mint száz nyeremény mellett EGY VADONATÚJ AUTÓT lehet nyerni. Részletek és a teljes nyereménylista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Átmeneti áramszünetek és energiaellátási zavarok mindig is előfordultak, de kontinens méretű, tartós blackouttal eddig csak olyan disztópikus katasztrófaforgatókönyvek számoltak, amelyekben valamilyen kozmikus, elháríthatatlan csapás éri a Földet, súlyos napvihar vagy pedig az űrben felrobbantott elektromágneses impulzusfegyver következtében. (Ilyen vészforgatókönyvekről a Hetek is beszámolt: Az egy másodperces apokalipszis, 2017. május 5.)

Az év elején azonban kiderült, hogy nem kell valamilyen armageddonra várni ahhoz, hogy súlyos áramszünetek álljanak be, mert azok jószerivel kódolva vannak az egyre egyoldalúbb európai energiahálózatba. 2021. január 8-án ezt éppen sikerült elkerülni, de Európa délkeleti felében több ország így is sötétbe borult. De mi is történt ezen a napon? És miért várhatóak hasonló válsághelyzetek?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!