Transznemű játékvezető debütált az izraeli elsőosztályban
Az izraeli labdarúgó-szövetség külön köszöntötte
Transznemű játékvezető debütált az izraeli elsőosztályban

Fotó: Twitter / ISRAELFA

2021. 05. 05.
Szapir Berman a Hapoel Haifa és a Beitar Jeruzsálem közötti labdarúgó mérkőzésen írt történelmet. Ő ugyanis az első "transznemű", magát nőként azonosító biológiai férfi játékvezető, aki az izraeli elsőosztályú bajnokságban focimeccset vezetett.

Berman az elmúlt napokban közölte a bírói szakszervezet tagjaival, hogy nem fél a közönség reakciójától. Azóta az UEFA és az izraeli labdarúgó szövetség is ünnepli, mint a futball sokszínűségének és befogadó légkörének bizonyítékát.

„Őrült hét van mögöttem. Számtalan támogató és megható üzenetet kapok. Úgy látom, hogy pozitív változás történik a társadalomban, aminek nagyon örülök” – mondta a 26 éves játékvezető az Ynet-nek, aki a jövőben nemzetközi mérkőzéseket is szívesen vezetne.

„Ez volt az első lépés a hosszú és csodálatos utazásban. Sapir, büszkék vagyunk rá, hogy veled tehettük meg”

 – köszöntötték az izraeli labdarúgószövetség Twitter-oldalán a bírót.

A hét elején írtunk arról, hogy a 2015-ben transzneműként coming outolt egykori olimpiai sportoló, Caitlyn (Bruce) Jenner újságírói kérdésre elmondta, szerinte nem lenne szabad engedni a transzneműeknek, hogy női versenyszámokban induljanak. 

Berman még a múlt héten egy sajtótájékoztatón beszélt arról, hogy bármennyire is volt sikeres férfiként, ő mindig nőként tekintett magára. Szétválasztotta a két világot, mert úgy érezte, hogy a társadalom nem fogadja el őt.

Végül az eredetileg Sagi keresztnévvel rendelkező játékvezető úgy döntött, hogy megmutatja, "kicsoda valójában."

„Először is magamért, a lelkemért. Másrészt a rokonaimért, hogy ne azt lássák, hogy szenvedek. A felfedés előtti utolsó hónapokban kevésbé voltam önmagam” – mondta Berman. Majd hozzátette, hogy

„azért vagyunk itt, hogy változtassunk”.

(Hetek/YNet)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!