Tiltakozás: nem énekelte a himnuszt az iráni válogatott, együtt éreznek a gyászolókkal
Újabb látványos kiállás az iráni rezsimmel szemben
Tiltakozás: nem énekelte a himnuszt az iráni válogatott, együtt éreznek a gyászolókkal

Forrás: Twitter/Sporttv - ao vivo

2022. 11. 21.
Némasággal üzent az iráni válogatott a katari világbajnokságon az Anglia elleni csoportmeccsen. A labdarugók közül senki nem énekelte az ország himnuszát, a közönség közül többen fújoltak is. A kiállás az Iránban hetek óta folyó tüntetéshullám mellett történt, amit a hatóságok által elkövetett gyilkosságok miatt rendeztek. 

Miközben Iránban egyre nő a hatóságok brutalitásainak áldozatainak a száma, a világ több pontján is szolidaritásukat fejezik ki az irániak és mások a tüntetőkkel. Legutóbb az Anglia elleni világbajnoki mérkőzést megelőző himnusz alatt demonstrált a válogatott: senki nem énekelte a nemzeti dalt. 

A tüntetések azt követően indultak el a perzsa államban, hogy gyanús körülmények között meghalt a 22 éves Mahsa Aminit, akit a fejkendő nem megfelelő viselése miatt vettek őrizetbe az iráni hatóságok. Az azóta tartó megmozdulások során legalább 410(!) tüntető meghalt, és több ezer embert pedig letartóztattak

 

Az iráni válogatott csapatkapitánya, Ehsan Hajsafi a mérkőzést megelőző sajtótájékoztatón kifejezte együttérzését az Iránban gyászoló családok felé.

"Mellettük állunk és osztozunk a fájdalmukban. El kell fogadnunk, hogy az országunkban nem megfelelő most a helyzet, és az emberek elégedetlenek.

A népem szomorú és az itteni szereplésünk nem jelenti azt, hogy ne tudnánk az ő hangjuk lenni, vagy ne lennénk feléjük tisztelettel."

- fogalmazott. 

A mérkőzést megelőzően az angol válogatott a már megszokott térdeléssel állt ki a rasszizmussal szemben.

(Middle East Eye)

25 éve együtt - A Hetek jubileumi előfizetői akciójában a fődíj egy Toyota Aygo X személyautó. Részletek a hetilapban és a hetek.hu/elofizetes oldalon.

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!