Rendkívüli: megtorló csapást indított Pakisztán Irán ellen
Válaszul a két nappal ezelőtti teheráni légi csapásokra
Rendkívüli: megtorló csapást indított Pakisztán Irán ellen

Forrás: Shutterstock/Muhammad Azhar Hafeez

2024. 01. 18.
Fokozódik a feszültség a Közel-Keleten, miután Irán légi csapást mért a pakisztáni határnál állomásozó szunnita szeparatista fegyveres csoportokra. A csapásban kisgyermekek is életüket vesztették. Szerdán Pakisztán megtorló csapásokat intézett Irán ellen. 

Teherán kedden végrehajtott légi csapásait Pakisztán az elmúlt napokban nem csak elítélte, de figyelmeztette Iránt, hogy a lépésüknek súlyos következményei lesznek. Az ország leminősítette a diplomáciai kapcsolatait, valamint visszahívta a nagykövetét Teheránból, az iráni nagykövetet pedig kutasította Iszlamabádból. 

A pakisztáni külügyminisztérium csütörtök hajnali közleménye szerint "nagyon koordinált és kifejezetten célzott precíziós katonai csapásokat hajtottak végre a terroristák búvóhelyei ellen Irán Sziesztán-o-Baludzsisztán tartományában". A csapás során számos terroristát megöltek a hírszerzés információi szerint. 

Irán az elmúlt napokban Szíria, Irak és Kurdisztán területén is légi csapásokat hajtott végre. A teheráni vezetés már régóta azzal vádolja Pakisztánt, hogy Beludzsisztán régió melletti területen megengedik, hogy a szeparatista terroristák elrejtőzzenek. 

Sokan aggódnak amiatt, hogy az Irán és Pakisztán közötti katonai csapások tovább eszkalálják majd a már így is rendkívül feszült közel-Keleti háborús helyzetet. 

(Guardian)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!