Rendkívüli: megszületett a megállapodás Brüsszelben, mindenki győztesnek érzi magát
Elemzők szerint a módosítással már nem lehet politikai fegyverként használni a jogállamisági feltételrendszert
Rendkívüli: megszületett a megállapodás Brüsszelben, mindenki győztesnek érzi magát

2020. 12. 10.
Megszületett a megállapodás az Európai Unió következő többéves költségvetéséről és a koronavírus-járvány utáni helyreállítási alapról a tagállami vezetők csütörtöki brüsszeli csúcstalálkozóján - jelentette be a Twitteren Charles Michel, az Európai Tanács elnöke.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

Michel közölte, a megállapodás elfogadásával megkezdhető a pénzügyi csomagok végrehajtása és a járvány sújtotta gazdaságok újjáépítése.

A mérföldkőnek számító helyreállítási csomag elősegíti a zöld és a digitális átmenetet is - tette hozzá.

 

A részleteket ismerő diplomáciai források szerint a huszonhét tagország vezetői által elfogadott megállapodás szerint a rendelethez olyan záradékot csatolnak, amely szerint az uniós pénzek felügyeletét szolgáló jogállamisági mechanizmus csak akkor lesz elindítható, ha egy tagállam intézkedései az Európai Unió pénzügyi érdekeit sértik. Ez azt jelenti, hogy a mechanizmust nem lehet politikai célokra használni - közölték.

Von der Leyen: gratulálok Németországnak

Európa halad előre, a jóváhagyott hosszútávú költségvetési keret és pénzügyi segélycsomag a gazdaságok  felépülését szolgálják -  jelentette ki Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke csütörtökön, az EU-tagállamok vezetőinek brüsszeli csúcstalálkozóján.

A bizottság elnöke hangsúlyozta, az EU hétéves költségvetése, valamint a koronavírus-járvány okozta károk helyreállítását célzó alap körülbelül 1800 milliárd eurót kitevő pénzügyi kerete erőforrást jelent, s elősegíti a felépülést és egy ellenállóbb, zöldebb, digitálisabb Európai Unió kiépítését.

"Gratulálok az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét betöltő Németországnak a megállapodás eléréséhez"

- írta Ursula von der Leyen a Twitteren.

Az Európai Tanács által már júniusban elfogadott, majd most megerősített EU-költségvetés végösszege 1074 milliárd euró a 2021-2027 közötti időszakra. A 750 milliárd eurós gazdaságélénkítő alap pedig 390 milliárd euró vissza nem fizetendő támogatásból, valamint 360 milliárd euró hitelből áll.

Orbán: lehet behűteni a pezsgőt

Azt hiszem megvolt az utolsó kör is itt a magyar delegáció termeiben, összejöttek azok a miniszterelnökök, akik a végső döntést meghozták és lefutottuk az utolsó kört is, megvan a megegyezés, pillanatokon belül be is jelentik - mondta Orbán Viktor miniszterelnök a közösségimédia oldalára feltöltött videóban arról, hogy az unió vezetői megállapodtak a költségvetésről.

Azt kell mondanom, hogy mindenki az utolsó lapját is kijátszotta, minden tétet megtett, az ítélet megszületett.A LEGVISSZAFOGOTTABBAN IS AZT KELL MONDANOM, HOGY GYŐZÖTT A JÓZAN ÉSZ.

Kecske is jóllakott, káposzta is megmaradt

Az uniós vétó körüli vitának és a tegnap nyélbe ütött németekkel történő megállapodásnak a megítélése nemzetközileg és itthon is ellentmondásos. A Demokratikus Koalíció és a Momentum álláspontja szerint Orbánék meghátráltak azzal, hogy végülis engedtek annak, hogy elinduljon a jogállamisági feltételrendszer az uniós költségvetéssel összefüggésben. Hozzájuk hasonlóan a magyar kormány legfőbb kritikusainak számító államok is elégedetten kommunikálják a közösségi oldalaikon és a sajtóban, hogy megtartották az ígéretüket, és ragaszkodtak a jogállamiság kritériumához. 

Ugyanakkor több ellenzéki politikus és véleményvezér (például Hadházy Ákos, Szél Bernadett, Puzsér Róbert, stb.) igyekezett hangsúlyozni, hogy a németek által nyélbe ütött módosítással tulajdonképpen 2022-ig konkrétan semmi nem változik az eddigi rendszerhez képest, sőt még azután is körülményes lesz számonkérni az eddigi jogállamisággal kapcsolatos aggályokat a magyar, vagy épp a lengyel félen. Éppen ezért tekintik a kezdetben vétózó kormányok is sikernek az eredményt, mert Lengyelország és Magyarország tulajdonképpen elérte azt, hogy a jogállamiság égisze alatt ne lehessen hasraütésszerűen zsarolni a tagállamokat. Nem lehet politikai eszközként használva a mechanizmust, adott esetben a bevándorlás ügyében, vagy a genderkérdésben bármit is rákényszeríteni az országokat.

Uniós elemzők, szakértők szinte mind úgy vélik, hogy tipikusan merkeli kompromisszumos megoldás született. Költségvetési és gazdasági szempontból teljes az áttörés, miközben a jogállamiság gordiuszi csomóját sikerült úgy kibogozni, hogy mindkét fél kommunikálhatja odahaza győzelemként a brüsszeli megállapodást. 

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!