Rekonstruálták a templomi kövezetet, amin Jézus is járhatott - videó
A földszínű, geometrikus mintázatú padlózatot az Olajfák hegyén lehet megtekinteni
Rekonstruálták a templomi kövezetet, amin Jézus is járhatott - videó

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2020. 12. 21.
Amikor Jézus végigsétált a templom kövein Jeruzsálemben, lábai faragott, földszínekben játszó járólapokat érintettek, melyeket geometrikus mintában raktak le, legalább is erre utalnak az izraeli archeológusok és kőművesek által megvizsgált relikviák és történelmi leírások, melyek alapján rekonstruálták az ősi padlózatot, így az ma is megtekinthetővé vált.

Ahhoz, hogy munkánkat folytatni tudjuk, az Ön támogatására is szükségünk van. Most futó akciónkban a nyomtatott és online hetilap előfizetés mellé ajándék Hetek maszkot adunk. Részletek és a teljes nyeremény lista itt: www.hetek.hu/elofizetes

"Még olyan karcolásokat és különféle jeleket is rekonstruáltunk, amelyek a padlózat egykori megjelenését idézik"

- nyilatkozta Assaf Avraham régész a Reuters hírügynökségnek az Olajfák hegyén egy egy négyzetméteres, bokáig érő replikáció közelében.

Az Újszövetség szerint Jézus több ízben is járt a jeruzsálemi Szentélyben, többek között akkor, amikor kiűzte a pénzváltókat és az árusokat a "Salamon tornácából". A korabeli Templomot Heródes király tervezte meg.

A Kr. u. 70-ben lerombolt Szentély romjaiból az archeológusok kiderítették, hogy kézi szerszámmal vésett mészkő és Holt-tengeri kő, valamint importált márvány alkothatta a padlózatot, amit négyszögletes, de nem négyzetes hasábokból készült mozaik, úgynevezett „opus sectile” díszített.

Josephus Flavius, a korszak zsidó történésze azt írta, hogy a templomi udvart "mindenféle kövekkel borították", ami egy másik arra utaló jel, hogy a lapok különböző színűek és textúrájúak voltak.

A padló helyreállítása nagyon kemény munka volt, amely hét hónapot vett igénybe

- mondta Avi Tavisal, a művészek csapatának menedzsere.

"De nagyon érdekes is volt egyben, amit teljes szívünkkel végeztünk" - mondta. "Reméljük, hogy egy olyan valami lesz, amit az emberek eljöhetnek megnézni,  és megérintve és átérezhetik és megtapasztalhatják, milyen is lehetett 2000 évvel azelőtt."

(Jpost/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!