Percről percre: sűrű köd és eső, még mindig nem találják az iráni elnök helikopterét
Cikkünk frissül
Percről percre: sűrű köd és eső, még mindig nem találják az iráni elnök helikopterét

Forrás: X/Mario Nawfal

2024. 05. 19.
Irán kelet-azerbajdzsáni régiójában lezuhant egy helikopter, amelynek a fedélzetén utazott Ebrahim Raisi iráni elnök és az iráni külügyminiszter is. A mentőalakulatok órák óta kutatják a sűrű ködben és sötétben a roncsokat. Cikkünk folyamatosan frissül.

23:59 - Ezt a hírfolyamot itt most felfüggesztjük

Holnap reggel jelentkezünk a fejleményekkel, friss hírekkel, kutatási eredményekkel.

23:55 - Egyre több mentőalakulat érkezik a helyszínre

Most már Oroszország is küldött különleges eszközöket, járműveket a kereséshez. 

 

23:50 - Óriási a felháborodás az EU-poszt alatt

Talán életében nem volt olyan sokat idézett bejegyzése az Európai Bizottság humanitárius segélynyújtásért és válságkezelésért felelős biztosának, Janez Lenarcicnak, mint a mostani. 

 

Ebben uniós szolidaritásról beszélt, és műholdas felderítési segítségnyújtásról Irán irányában. A legtöbb kritikus azt sérelmezi, hogy miért szolidáris az EU egy terrorista rezsimmel, miért segít egy olyan állammal, amely közvetlenül is fenyegette már az uniót több alkalommal. 

23:46 - Ez a legrosszabb időjárási körülmény

Amelyben eddig az iráni mentőalakulatok dolgoztak. Lényegében eső, hó, köd, ötméteres látótávolság, sötét, hideg. És egy hatalmas terület - hegyvidék, sűrű növényzet. Erről számoltak be a hatóságok.

A kérdést az veti fel, hogy eddig több olyan pozitív hír érkezett, ami alapján azt lehetett gyanítani, hogy hamar megtalálják a gépet - ehhez képest viszont még mindig nem találtak semmit.

23:40 - Török drónok pásztázzák a területet

Az iráni hírügynökség tájékoztatása szerint éjjellátóval felszerelt török drónok vizsgálják most a térséget.

23:32 - Az amerikai szenátor szerint baleset volt

Legalábbis úgy tűnik, Chuck Shumer szerint, aki az Egyesült Államok szenátusi többségének vezetője. A hírszerzési információi szerint sincs bizonyíték támadásra.

23:11 - Felvétel: így zajlik a keresés

 

22:50 - Összefoglaló az eddig ismert tényekről:

 - Lezuhant az iráni elnök helikoptere Kelet-Azerbajdzsánban eddig ismeretlen okokból, a gépen többek között az iráni külügyminiszter is ott utazott

- Hamenei egy visszafogott beszédben reagált az eseményekre, imádkozásra szólította fel az iránaiakat, majd mindenkit nyugalomra intett, hogy a kormány zavartalanul működik

- Az iráni valuta a hírek hatására jelentősen gyengült

- A mentőalakulatok hosszú órák óta kutatnak a ködben, esőben, hóban, sötétben, zord körülmények között egy sűrű növényzettel teli, hegyvidéki területen - egyelőre nem találták meg a helikoptert

- Furcsa, ellentmondásos hírek érkeztek arról, hogy sikerült kapcsolatba lépniük a lezuhant helikopter két utasával is, bár órák óta nem hallottunk ezzel kapcsolatban konkrétumot

- Most több iráni vezető, köztük az Iráni Forradalmi Gárda parancsnoka is a helyszínen van, ahol válságtanácskozást tartanak az eseményekről

 

22:38 - Éjszakába nyúlóan imádkoznak

A vallásos irániak, Raisi túléléséért.

 

22:20 - Most már havazik

Az eső idő közben havazásra fordult a helyszínen - jól jelezve, hogy mennyire alacsony a hőmérséklet a helyszínen. Akik eddig reménykedtek az iráni elnök túlélésében - azok most szembesülnek vele, hogy erre már egyre kevesebb az esély.

 

 

22:13 - Rejtély

Két érdekes kérdést is feltett Benjamin Netanjahu egyik tanácsadója:

- hogy létezik, hogy amikor normális időjárási körülmények között szált fel a három helikopter, akkor kettő gép simán, zavartalanul célba ért, de a legfontosabb személyeket szállító gép viszont rejtélyes módon eltűnt?

- volt egy titkos versengés Ebrahim Raisi és Mujtaba Hamenei között Hamenei ajatollah utódlását illetően, és az is furcsa, hogy az incidenssel kapcsolatban meglehetősen hűvös volt a vallási vezető, aki lényegében csak imádkozásra szólított fel, és reményét fejezte ki, hogy Raisi visszatér - majd egyből arról beszélt, hogy a kormány nélküle is zavartalanul üzemel...

 

22:05 - Bő 8 óra telt el a zuhanás óta, és még mindig semmi konkrét hír

Bár voltak hírek életben maradt utasokról, meg befogott jelekről, és meghatározott lokalizációról. A Vörös Félhold legfrissebb tájékoztatása arról szól, hogy:

- még mindig semmi hír a helikopterről

- még mindig semmi hír az utasokról

pedig már 65 különböző mentőalakulat keresi a hideg idő és a sötétség, és a sűrű köd ellenére. 

A hírek szerint a feltételezett helyszínen közben az iráni vezetők egy szűkkörű válságtanácskozást tartottak.

21:58 - Az egyik utas megszólalt

A külügyminiszter helyettese arról tájékoztatott, hogy Al Hasem, az elnöki helikopter egyik utasa kapcsolatba lépett a hatóságokkal kétszer is. Azt mondta: "Nem érzem jól magam, hallom a mentőalaulatok hangját" - adta hírül a Tasmin.

21:53 - Az Iráni Forradalmi Gárda a helyszínen

Hosszein Salami, az Iráni Forradalmi Gárda vezérkari főnöke megérkezett Raisi helikopter-szerencsétlenségének helyszínére. A gárda többi parancsnokával együtt most vizsgálják a baleset körülményeit és irányítják a mentési-kutatási műveletek további lépéseit.

 

21:43 - Valószínűtlen, hogy felrobbantották

Most Iránban komoly kérdésként tárgyalják, hogy vajon baleset, vagy támadás történt-e. Izrael kategorikusan tagadta, hogy érintett volna az incidensben. 

Navid Gadiri Anarki szakértő szerint a védett személyek szállításánál elképesztően szigorú a protokollja a repülésnek, ezért valószínűtlennek tartja, hogy robbanóanyag került volna a gépre. Ez csak akkor lehetséges, ha az elnök közvetlen környezetéből hajtották végre az akciót. 

 

21:31 - Hamenei: senkinek sem kell aggódnia

Azt üzeni az X-oldalán az iráni ajatollah ANGOLUL, hogy mindenkinek imádkoznia kellene az iráni nép vezetőiért, a nemzetnek pedig nem szükséges aggódnia, vagy szorongania, mert a kormányzás tekintetében semmilyen zavar nem áll fent.

 

21:18 - Tudják a baleset pontos helyszínét

A Kelet-Azerbajdzsáni Fegyveres Erők közlése szerint percekkel ezelőtt sikerült bemérniük a helikopter jelét, valamint a személyzet egyik tagjának telefonját, ezért most a mentőalakulatok a helyszínre tartanak.

21:07 - Zord körülmények között folytatódik a kutatás

Többen fel is teszik a kérdést: hogyha vannak túlélők, akikkel sikerült kapcsolatot létesíteni, akkor miért nem tudni arról, hogy él-e az elnök, miért nem telefonálnak, miért nem sikerül bemérni a helikopter helyzetjelzőjét, jeladóját? Sok kérdés, ellentmondásos hírek.

 

20:58 - Egy sor ország felajánlotta a segítségét

Főként Törökország volt aktív, több mentő-kutatócsapatot is küld a helyszínre, de az Európai Unió is felajánlotta a műholdas segítségét, valamint Oroszország is készségét fejezte ki, hogy segítenek a nyomozásban, és felderítésben. De Irak, Szíria, és egy sor másik arab állam is felajánlotta a segítségét.

20:54 - Tüzijátékoznak Iránban

Miközben az ajatollah arra szólította fel a nemzetet, hogy egyként imádkozzanak az elnökért, azért jócskán akadnak olyanok is, akik inkább örülnek a sokak által csak "teheráni mészárosként" ismert Raisi feltételezett halálának. Legalább három olyan esetről került ki a közösségi oldalakra felvétel, amikor tüzijátékoztak valamelyik iráni városban.

 

20:45 - Mindenki tagad

Az iráni állami rádió az energiaügyi miniszterre hivatkozva azt írja, hogy nem igaz a hír, hogy megtalálták az elnök gépét.

Majd nem sokra rá Ahmed Vahidi belügyminiszter is azt nyilatkozta, hogy még mindig nem érték el a szerencsétlenség helyszínét a mentőalakulatok. 

20:40 - 15 egység kutatja most a baleset helyszínét

Ahol továbbra sem találják a helikoptert, amelyről Raisi egyik helyettese azt találta mondani, hogy nem is szenvedett olyan nagy balesetet a jelek szerint. 

 

20:26 - Ellentmondásos hírek Iránból

Most az iráni Vörös Félhold cáfolta azokat a helyi híreket, miszerint megtalálták volna az iráni elnököt szállító helikoptert.

20:17 - Nem volt súlyos baleset? 

A miniszterelnök helyettese úgy nyilatkozott, hogy a baleset nem volt súlyos, a velük kapcsolatba lépő utasok elmondása alapján. 

20:12 - Hamarosan konkrét hírek érkeznek az elnök állapotáról

 

20:00 - Rendkívüli: két utassal sikerült felvenni a kapcsolatot

Iráni tisztviselők arról számoltak be, hogy sikerült a hatóságoknak felvenniük a kapcsolatot a lezuhant gép két utasával. Hogy az elnök köztük van-e, vagy életben van-e. Erről nem érkezett információ.

Egy másik forrás szerint egy utasról, és a személyzet egy tagjáról van szó.

19:44 - Izraeli tisztviselő: nem vagyunk érintettek

Egy név nélküli vezetői izraeli tisztviselő azt nyilatkozta a hekilopter-szerencsétlenséggel kapcsolatban, hogy "Izrael nem érintett az incidensben."

19:33 - Uniós szolidaritás Irán felé

Iráni kérésre, az Európai Unió aktivizálta a sürgősségi felderítő eszközeit a helikopter-szerencsétlenség ügyében.

 

19:30 - Az iráni elnök életútja

Ebben a posztban Ebrahim Raisi életrajzát közlik részletesen. Raisi 1959-ben született, az iráni forradalom idején még csak 18-19 éves volt, de hamar csatlakozott az új rendszer vezetéséhez. Jogi pályáján egyre feljebb lépett, politikai pályán 2017-ben mérette meg először magát Hamenei jelöltjeként - akkor még vesztett Hasszán Rohánival szemben. 2021-ben viszont már magabiztosan győzött az elnökválasztáson - amelyet egyes hírek szerint elcsaltak. 

A rezsim vezetőjeként legkevesebb több száz ember kivégzésért tartják felelősnek. 

 

19:23 - Hamenei igyekszik megnyugtatni az iráni népet

Az iráni ajatollah reményét fejezte ki, hogy visszakapja Irán az elnökét és vezetőit. Ugyanakkor megnyugtatta az iráni népet, hogy a nemzet működésében nem lesz zavar.

 

19:17 - Amerika legantiszemitább influencere megtalálta a bűnöst

A Moszadot. Jackson Hinkle egy képet posztolt a milliós követőtáborának a következő felirattal: Moszad, ez sosem baleset. 

 

19:11 - Két-három óra múlva ígérnek tájékoztatást az iráni elnök állapotáról

Érdekes becslés az iráni állami tévé tudósítójától. Miért csak ennyire későn? S honnan tudják, hogy akkor már lesz információjuk? Vélhetően már most találtak valamit, csak kontrollálni akarják a kommunikációt.

 

19:06 - Lekapcsolták az álhírterjesztőket

Nem tudni pontosan, kikről van szó - de az iráni rendőrségi hírszerzés bejelentette, hogy lekapcsolták azokat a kiberaktivistákat, akik álhíreket terjesztettek a szerencsétlenséggel kapcsolatban. 

Az egyik álhír, amit láttunk: a Nemzetbiztonsági Tanács összehívásáról szólt, amelyet a Hetek is közölt. Ezt azóta cáfolták. Illetve megjelent egy érdekes Instagram-sztori a nemrégiben Budapesten járt Mahmud Ahmadinezsád oldalán is: "... ez a sztori kamu ... Ahmadinezsádnak ehhez semmi köze" - szöveggel. De az is lehet, hogy a rendőrség a lezuhanás híre miatt örömködőkre csapott le. Nem tudni.

19:03 - A Forradalmi Gárda megerősíti a kormányzati épületek védelmét

Teheránban.

 

18:55 - Három mentős is eltűnt

A Vöröskereszt arról adott tájékoztatást, hogy három mentős is eltűnt a rossz időjárási körülmények között a sötétben, miközben a helikoptert keresték. Ráadásul hamarosan a hőmérséklet is rendkívüli módon lecsökken, a vadállatokról nem is beszélve.

18:51 - Bident tájékoztatták

A hírek szerint Joe Bidennek jelenleg különleges tájékoztatást adnak az illetékes amerikai szervek. A Külügyminisztérium hivatalos tájékoztatása szerint szorosan nyomon követik a fejleményeket. 

18:44 - Az izraeli sajtó már tudni véli, hogy Raisi meghalt

Ezt egyelőre iráni források nem erősítették meg:

 

18:39 - Elérték a baleset helyszínét

Erről tájékoztatott a Vöröskereszt helyi vezetője. Viszont a helyszínen helikopterre még nem találtak. A nyilatkozat meglehetősen abszurd, kérdés, hogy akkor ezek szerint vajon a holttestekre bukkantak-e, amik esetleg kizuhantak a gépből. 

 

18:30 - Így néz ki a helikopter, ami lezuhant

Egy Bell típusú 412-es helikopterről van szó.

 

18:26 - Itt az éjszaka: jönnek a farkasok és a medvék

Eléggé döbbenetes tájékoztatást adott az iráni Vöröskereszt. Elmondásuk szerint még a mentőalakulatok egy része is eltévedt a sűrű ködben, viszont a sötétben ezen a területen kifejezetten aktívak a farkasok és medvék, akiknek ez a napszak a vadászideje.

18:15 - A Hezbollah-vezér fia szerint Izrael állhat mögötte

Hadi Nasrallah arról posztolt az oldalán, hogy ha Irán bizonyítékot talál Izrael érintettségére, az drámai geopolitikai változásokat idézhet elő. Izrael szerinte a 3. világháborút idézi elő nyugati támogatással. 

 

18:09 - Pár órája még ilyen kedélyesen zajlott a beszélgetés

Az iráni és az azeri elnök között: 

 

18:00 - Besötétedett Iránban - ezt kell tudni eddig

- Kelet-Azerbajdzsán régióban, iráni területen a hírek szerint lezuhant az iráni elnök, Ebrahim Raisi helikoptere

- A gépen vele utazott még az iráni külügyminiszter is, egy regionális vallási vezető, és egy tartományi vezető is

- Órák óta próbálják megtalálni a roncsokat, gépet, esetleges túlélőket a mentőalakulatok, de sűrű ködben szinte lehetetlen a küldetés

- Az iráni tomán óriásit esett a hírekre, egy dollárt most 61 ezer tománért adnak

17:53 - Ha esetleg tud fársziul, perzsául

Akkor itt tudja nézni az Iran International televíziós élő közvetítését: 

 

17:45 - Iratkozzon fel!

Iratkozzon fel a Hetek megújult hírlevelére! Hetente egy csokorban ajánljuk különleges tartalmainkat, a legizgalmasabb interjúinkat, videóinkat, világnézeti és kiemelt cikkeinket.  EZEN A LINKEN TUD FELIRATKOZNI.

hetek hírlevél/viber

Legfrissebb online híreinkért csatlakozzon a Hetek belső Viber-csoportjához! Így nem kell órákat szörföznie a híroldalak között, tőlünk megkapja telefonjára a nap legfontosabb világnézeti tartalmait.  CSATLAKOZZON A CSOPORTHOZ EZEN A LINKEN.

 

17:41 - Ez az utolsó kép az iráni elnök helikopteréről

 

17:39 - A Hamasz Allah kegyelmét kéri

A palesztin dzsihadista szervezet szóvivője azt nyilatkozta, hogy a szívük most Irán nemzetével van, és arra kéri Allahot, hogy áldja meg az elnököt, a külügyminisztert és az utastársaikat is.

 

17:34 - Terjed egy vicc a közösségi oldalakon

Miszerint a Moszad ügynöke felelős a szerencsétlenségért, akit úgy hívnak: Eli Kopter.

 

17:30 - Álhír volt, hogy életben rájuk találtak

Az egyik iráni hírügynökség arról posztolt, hogy Raisi jól van, és egy autós konvoj már Tabriz városa felé tart vele együtt. A bejegyzést végül törölték, a keresés még mindig tart.

17:21 - Már két órája zajlanak a mentési munkálatok

Olyan hírek érkeznek különböző iráni csatornákon, hogy nincs sok esély az utasok túlélésére:

 

17:17 - Nem sokat várt az iráni vezetés

Már most megalakult az ideiglenes kormány arra az esetre, ha beigazolódnak az iráni elnök haláláról szóló hírek. Ez esetben az alelnök, Mohamed Mokber követi majd a poszton, és új választásokat írnak majd ki a következő 50 napban.

17:14 - Vészhelyzeti biztonsági ülést tartott Hamenei

Az ajatollah összehívta a Legfelsőbb Nemzetbiztonsági Tanácsot.

17:10 - Volt utas, aki reagált a telefonhívásra

Helyi források arról számoltak be, hogy az egyetlen személy, akit el tudtak érni pár másodperc erejéig a hatóságok, az egy hely régió vallási vezetője, Mohamed Ali Al-Hasem imám volt, ő is az elnök gépén utazott. A hírek szerint csak néhány szó erejéig tartott a kapcsolatfelvétel, ami utána megszakadt. 

17:05 - Imádkozásra szólít fel Raisi oldala

Az iráni elnök hivatalos oldala arra szólította fel a követőket, hogy imádkozzanak Raisi-ért. Közben a Reutersnek nyilatkozó iráni források szerint nagyon aggasztó hírek érkeznek a becsapódás helyszínéről. 

 

16:56 - Fekete zászlót kapott a Forradalmi Gárda Telegram-csatornája

Úgy tűnik, tényleg haláleset történt.

 

16:52 - Nem mindenki siratná Iránban Raisit

A közösségi oldalakon sok iráni örvendezik a helikopter-szerencsétlenség hírére:

 

16:48 - Nagy a csend

Az eddig sűrűn érkező részinfók után most nincs friss infó a helyszínről. Teheránban viszont intenzíven imádkoznak Raisi egészségéért:

 

16:36 - Újabb felvétel a helyszínről

 

16:32 - Élő bejelentkezés a helyszínről

Nem sokat látni.

 

16:29 - Felvétel: így utazott az elnök a gépen

 

16:25 - Megvan a pontos helyszíne a becsapódásnak

Az iráni média szerint a mentőalakulatoknak sikerült meghatározniuk a helikopter pontos helyét. Percek kérdése lehet, hogy megtudjuk, meghalt-e az iráni elnök, külügyminiszter, és a regionális vallási vezető - adta hírül a Sabereen hírcsatorna a Telegram oldalán.

16:21 - Itt zuhanhatott le a gép

Jelenleg drónokkal, keresőkutyákkal, teljes felszereléssel keresik az elnököt. Ha túlélték a zuhanást, minden perc számíthat - ezért is ekkora a sietség, aggodalom. 

 

16:15 - Öt méterig nem látnak el

A helyszínre érkező mentőalakulatok. A Fars-hírügynökség szerint a helyszínen borzasztó nehéz dolguk van a szakembereknek, mert olyan sűrű köd van, hogy a látótávolság alig éri el az 5 métert és még az eső is esik. A kutatási terület ráadásul egy hegyi, erdős terület.

16:02 - Felvétel: ezt látják a mentőalakulatok a környéken

Nem sokat.

 

15:58 - Az utolsó fotó az iráni elnökről

Ez kering most a közösségi oldalakon: 

 

15:54 - A konvojból két helikopter célba ért, a legfontosabb nem

A hatóságok elvesztették a kapcsolatot a helikopterrel, amelyen az iráni elnök utazott - erről a Fars hírügynökség adott hírt. A jelentések szerint a gép vélhetően a földbe csapódott. 

Két másik helikopter is a konvoj részét képezte, ezen miniszterek és egyéb kormányhivatalnokok ültek - ez a két gép viszont biztonságban a célba ért - adta hírül a Tansim. 

Az iráni külügyminiszter viszont ugyanazon a gépen volt, mint az iráni elnök. A hatóságok most arra várnak, hogy a mentőalakulatok megtalálják a becsapódás helyszínét, ám a zord időjárási körülmények ezt nem könnyítik meg. 

15:50 - Húsz mentőcsapat érkezett a helyszínre

A Sabateen nemű félhivatalos iráni hírügynökség arról számolt be, hogy nagy erőkkel keresik a mentőalakulatok a vélhetően lezuhant helikoptert.

15:46 - A nemzetközi sajtó is beszámolt a hírről

Egyelőre nem tudnak sok információt: 

 

15:42 - Belügyminiszter: keményen landolt a helikopter

Az iráni belügyminiszter arról tájékoztatott, hogy a mentőcsapatok még nem érkeztek meg a helyszínre, de annyit megerősített, hogy a rossz időjárási körülmények és a köd miatt az elnök gépe "nehezen szállt le".

15:35 - Raisi éppen az iráni Kelet-Azerbajdzsán tartományba tartott

A helikopter lokalizálását nagyban megnehezíti a sűrű köd a helyszínen - adták hírül az iráni híroldalak.

 

15:30 - Az iráni állami televízió közölte a hírt

Hogy Iránban a mentőalakulatok egyelőre sikertelenül próbálják meg elérni azt a helikoptert, amelynek fedélzetén utazott az iráni elnök és az iráni külügyminiszter. 

 

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!