Orbán belengette egy negyedik oltás lehetőségét is, elkezdik oltani a 12-16 éveseket
A miniszterelnök több kormányzati döntésről is tájékoztatott a kormányinfón
Orbán belengette egy negyedik oltás lehetőségét is, elkezdik oltani a 12-16 éveseket

Forrás: Facebook/Orbán Viktor

2021. 06. 10.
A magyar miniszterelnök is részt vett a csütörtöki kormányinfón, amelyet azzal indokolt, hogy a járvány elleni védekezés olyan szakaszba érkezett, ami miatt most az ő jelenlétét is igényelte. "A járvány nem mindenki számára ért véget.

Azok számára ért véget, akik beoltatták magukat" - fogalmazott Orbán, aki nyomatékosította, azok továbbra is veszélyben vannak, akik nem oltatták be magukat. Ezért mindenkit arra bátorított, hogy vegye fel az oltást. A miniszterelnök kijelentette, van annyi vakcina az országban, hogyha kell,

"képesek mindenkit harmadjára, vagy ha kell, negyedjére is beoltani".

Aki nem veszi fel a második oltást, elveszti a védettségi igazolását

A kormány a szerdai napon úgy határozott, hogy engedélyezi a 12-16 évesek oltását is, bár erre nem terveznek külön kampányt. "A szülők kezében a döntés. Ha úgy döntenek, hogy be akarják oltani a gyermekeiket, akkor a szokott rendben lehet jelentkezni" - fogalmazott. Akinek lejárt a második oltásra vonatkozó határideje, és nem vette fel az oltást, azt törölni fogják a védettségi igazolás nyilvántartásából - határozott a kormány.

"A jövő héttől áttérünk a készenléti oltási rendre" - jelentette be Orbán. Egy-másfél hónapos előnnyel sikerült nyitni, mint a legtöbb európai ország - mondta Orbán Viktor.

A becslések szerint egy hónapnyi előny a nemzeti össztermékben, a GDP-ben 1 százalékos többletet jelent.

Az eurózóna országaiban a munkanélküliségi ráta 8 százalékos, Magyarországon pedig 4,3. A dolgozó emberek 4,5 milió felett van, de 50 ezerrel kevesebb, mint 2019 hasonló időszakában. Lehetőség lesz arra az év végéig, hogy kétszer annyi munkahely jöjjön létre, mint amennyi megszűnt - tette hozzá.

Minden szülőnek visszatérítik a szja-t az átlagbérig

Azt már szerdán bejelentették, hogy két új operatív törzs alakul meg: az egyik a gazdasági élet újraindításáról szól majd és Szijjártó Péter vezeti, míg a társadalmi élet újraindításának operatív törzsét pedig Novák Katalin. "Egy olyan évtizedre készülünk, amelyet a járványok és népvándorlások korszakának nevezhetünk. Egy olyan gazdaságra van szükségünk, ami nem csak békeidőben képes kiegyensúlyozott és stabil, biztonságos lehetőséget nyújtani Magyarország polgárai számára" - fogalmazott a miniszterelnök, majd bejelentette: nemzeti konzultáció is indul az új gazdasági lépésekről. Ennek része a minimálbér, a hitelmoratórium, a klímaadó, a kötelező migránskvóta illetve az adóvisszatérítés ügye is.

A gyermeket nevelő szülők számára visszatérítendő személyi jövedelemadóval kapcsolatban azt mondta, hogy az átlagbér szintjéig mindenkinek visszatérítik ezt az összeget, afölött viszont nem.

"Ebben az ügyben is várjuk a konzultációban résztvevők véleményét" - fogalmazott.

Tíz napos rendkívüli fizetett szabadságot adnak azoknak, akik részt vettek a járvány elleni védekezésben. Hogy kiket érint ez, arról külön rendelet lesz.

A magyar ember csak három esetben térdel le

Újságírói kérdésre Orbán elmondta a véleményét az Magyarország-Írország meccsen történ térdelés körüli botrányről. "Ezzel a térdelősdivel a legkevésbé sem szimpatizálok" - hangsúlyozta a miniszterelnök. "Semmi helye az ilyesminek a sportpályákon, a sport az másról szól" - tette hozzá. Orbán szerint az ilyen gesztusoknak az értelme az kultúrafüggő, szerinte a magyarok egészen másként gondolkoznak az ilyen gesztusokról, mint a britek, vagy az írek. "A magyar ember az a jóisten előtt térdel, a hazája előtt térdel le, és ha megkéri a szerelme kezét, az a harmadik eset" - fogalmazott. Hozzátette, minden más esetben Magyarországon ez "kultúraidegen".

"Minden nemzeti mezt viselő csapatunktól nem azt várjuk, hogy letérdeljenek. Azt várjuk, hogy harcoljanak, hogy győzzenek és ha nem sikerül, akkor állva haljanak meg"

- folytatta. Orbán szerint ez a minimum, ami elvárnak, nem pedig azt, hogy letérdeljenek. "Az is igaz ugyanakkor, hogy nem véletlenül terjed ez a gesztusrendszer ilyen gyorsan, mert van emögött azért egy valóságos morális, történelmi megfontolás" - magyarázta a miniszterelnök, aki szerint volt rabszolgatartó országok találták ki ezt a mozdulatsort. Orbán szerint éppen ezért nem látja Magyarország ennek a súlyát.

Mint ahogy a Hetek is megírta, a magyar futballdrukkerek hangos pfujolással és füttyel reagáltak az ír válogatott térdelésére.

Az RTL Klub munkatársa a kifütyülésre kérdezett rá, amelyre Orbán úgy felelt, hogyha valaki vendég egy országban, akkor meg kell értenie a kultúrát. "Ne provokáld a helyieket!" - vélekedett.

"Nem tudjuk másképp értelmezni ezt a gesztusrendszert, mint egy érthetetlen dolognak, ami egy provokáció"

- tette hozzá. Orbán szerint a szurkolók nem mindig a legelegánsabb formáját választják a reakciónak, de "meg kell értenünk az okát."

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!