Óriási füttyszóval fogadta a magyar szurkolótábor az ír válogatott térdelését - videó
Az írek döbbenetes rasszizmusról beszélnek
Óriási füttyszóval fogadta a magyar szurkolótábor az ír válogatott térdelését - videó

Fotó: MLSZ

2021. 06. 09.
A magyar futballdrukkerek hangos pfujolással és füttyel reagáltak az ír válogatott térdelésére. Tegnap a Magyar Labdarúgó Szövetség közleményben jelezte, a magyar válogatott nem térdeléssel fogja kifejezni a rasszizmus elleni kiállását. 

Az ír játékosok és a szövetségi kapitány a kedd esti Magyarország elleni barátságos mérkőzés után elmondta, a magyar szurkolók reakciója megdöbbentette és elkeserítette őket. Az Irish Times-nak azt nyilatkozta, "érthetetlen, hogy kifütyültek minket". 

 

Mint ismeretes, a mérkőzések előtti térdelés az Egyesült Államokból indult, és főként a George Floyd halálát követő erőszakos Black Lives Matter tüntetések során terjedt el. A szélsőbaloldali, radikális szervezet zavargáshullámát követően a sportvilág is átvette a térdelés performanszát, amit az Európa-bajnokság során is várhatóan több csapat megejt majd. 

Az Írország elleni barátságos mérkőzés kezdetekor

a magyar válogatott állva maradt és a mezén levő "respect" feliratva mutatva állt ki az egymás iránti tisztelet mellett és a rasszizmus ellen.

A szurkolótábor ezt "Szép volt fiúk!" rigmussal és tapssal díjazta. Az ír válogatott letérdelését azonban már hangos füttykoncert és pfujolás fogadta a hazai szurkolók részéről. 

"Ez biztosan káros lehet Magyarország számára az Európa-bajnokság miatt is. (…) Ez nem igazán vet jó fényt Magyarországra és a magyar szurkolókra"

- fogalmazott Stephen Kenny ír szövetségi kapitány. 

 

Kollégája, Marco Rossi azt emelte ki ezzel kapcsolatban, hogy eddig is megadták, és ezután is megadják a tiszteletet az ellenfeleknek. A szurkolókkal kapcsolatban nem kívánt véleményt alkotni, szerinte őket kell megkérdezni, mi motiválta őket cselekedetükben, ugyanakkor ő hálás azért, hogy minden körülmények között kiállnak a csapat mellett.

A pfujolásnak volt politikai visszhangja is. Niedermüller Péter DK-s politikus a füttykoncerttel kapcsolatban így fogalmazott: 

"... pontosan ezért nem érdekel engem a magyar válogatott, szégyellhetjük magunkat. Ma este Budapesten jobb volt írnek lenni..."

A mérkőzés egyébként gól nélküli döntetlennel zárult. 

(MTI, Telex, MLSZ, Mandiner)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!