Megmérgezték a zsidók és arabok békés együttélését az elmúlt hetek zavargásai Lodban
Folytatódnak a gyújtogatások és az erőszak, melynek szításáért a Hamasz oly büszkén vállalta a felelősséget
Megmérgezték a zsidók és arabok békés együttélését az elmúlt hetek zavargásai Lodban

Forrás:Twitter/Hananya Naftali

2021. 06. 01.
Autók, üzletek, zsinagógák felgyújtására, zavargásokra és gyilkosságra is sor került az elmúlt hetekben a zsidók és arabok által vegyesen lakott Lodban, melynek kapcsán a polgármester kristályéjszakát és pogromokat emlegetett. Az arab erőszakhullámra válaszul több zsió csoport is ellentámadásokkal válaszolt.

Ahogy azt korábban megírtuk, Iszmail Hanije, a Hamasz palesztin terrorszervezet politikai szárnyának vezetője elmondta, hogy a bő két hete tartó véres káoszt egyik legfőbb győzelme számukra az, hogy sikerült megakadályozniuk az izraeliek és a palesztinok békés együttélését, és intifádát szítani a városokban. 

Intenzív zavargások törtek ki a közép-izraeli Lod városában május közepén, melynek során az arab csőcselék három zsinagógák, számos üzletet és több tucat autót gyújtott fel. Az izraeli kormány szükségállapotot hirdetett, és és rendkívüli biztonsági erőket rendeltek a városba. Több helyi lakos arról számolt be, hogy az áramot elvágták otthonaikban és benzines bombákat dobtak ablakaikra. A rendőrségnek több lakost biztonsági őrizettel kellett hazakísérnie a közösségi háztól otthonaikhoz, az utcákon randalírozó arab zavargók miatt. Később zsidó csoportok ellentámadásba kezdtek és szélsőségesek egy muszlim temetőt is felgyújtottak.

Az MTI ennek az erőszaknak az egyik központjává váló Lod városában kérdezgette a helyieket arról, hogyan is látják az eseményeket.

Az Izrael közepén fekvő Lod város központjában egy napsütötte dombon tüntetők álltak péntek délben, és arab, héber és angol nyelvű tábláikon az arab Musza Haszuna zsidó gyilkosának azonnali bebörtönzését követelték. Haszunát a zavargásokban lőtték agyon. A videofelvételek tanúsága szerint egymástól pár  tucat méterre zsidók csoportja nézett farkasszemet arabokkal, amikor a csoportból valaki a fegyverével az arabok csoportja felé lőtt. Négy embert eltalált, egyiküket megölte. Önvédelemre hivatkozott. Amír Ohana belbiztonsági miniszter utasítására szabadlábon védekezhet.

A pénteki tiltakozó gyülekezést a rendőrség a tér közepére engedélyezte.      

"Tiszteljük az államot, de szeretnénk, ha az állam is tisztelne minket azzal, hogy mindenkit lecsuk, aki részt vett a fiam megölésében. Békés ember vagyok, nem vagyok Ábrahám ellensége. Együtt élünk, akárcsak a társaim, akik idejöttek velem"

- mondja szinte sírva a fiát gyászoló Mali Haszuna.

"A fiamat hidegvérrel megölték a telepesek. Hol az igazság, ha (a gyilkos) hazamehet?"

- kérdi.

"Musza gyilkosa nincs börtönben. El tudják képzelni fordítva, hogy az áldozat zsidó és a gyilkos arab?" - kérdezi a tüntetésen felszólaló Ahmed Tibi, az arab pártok Közös Listájának vezető politikusa. "Külön törvény érvényesül az arabok és külön a zsidók esetében" - vélekedik.

Ajman Ode, a kneszet (izraeli parlament) tagja, a Közös Lista párt vezetője szerint előre megfontolt szándékból elkövetett gyilkosság történt, és politikai okból nincs rács mögött a gyilkos. Azzal vádolta meg Jaír Revivót, a helyi polgármestert, hogy az arabok ellen uszított, és telepeseket hozott a városba.

A 11 napos, Falak őrzői fedőnevű hadművelet idején Lodban kezdődtek, és különösen erősek voltak a nemzetiségi-vallási összecsapások. Május 10-én már arab csoportok járták a várost, zsinagógákat, autókat, üzleteket gyújtottak fel, s velük szemben zsidó fegyveres csoportok kezdtek járőrözni.

"A város lakóinak 30 százaléka arab, 10 százalékuk keresztény, de a többségük muzulmán, és sokan járnak Jeruzsálembe az Al-Aksza mecsethez imádkozni. Rájuk nagyon hatottak az ottani összecsapások is"

- sorolja a városban kitört zavargások kiváltó okait Samah Salaime szociális munkás, aki tíz éve vezeti alapítványi pénzekből az arab nők közösségi központját a város Ramat Eskol nevű negyedében. Az Al-Aksza mecsetnél a Hamasz terroristái hergelésére robbant ki a konfliktus, melynek során Jeruzsálemben kövekkel dobálták a rendőrséget és a Siratófalnál imádkozókat, és egy sofőrt majdnem meglincseltek.

A piac melletti Ramat Eskol lepukkant házaiban egyre ellenségesebben élnek együtt zsidók és arabok.

"Ezek a kislakásos "vonatházak" a hetvenes években új zsidó bevándorlóknak épültek, de mára csak néhány család maradt itt, meggazdagodtak, jobb helyekre költöztek, s arabok jöttek a helyükre"

- magyarázza Salaime.  

"Úgy 15 éve kezdtek ideköltözni a Gázából kitelepített, vallásos volt telepesek, utána pedig a "garin torani" családok, azaz a vallásos cionista misszionáriusok, akik alapítványi pénzekből az araboknál többet tudnak fizetni. Ideológiai okból jönnek, a zsidó lakónegyed 'visszafoglalására'" - tette hozzá.

Az utcán kiégett autóroncsok, ezt a környéket sem kímélték az elmúlt hetek összecsapásai. Csütörtök éjjel Molotov-koktélt dobtak egy földszinti lakás teraszára az egy éve átadott ultraortodox vallásos zsidók számára felépített, új lakóparkban.    

Rivka és Avi Kohen az elszenesedett redőny mellől beinvitál.

"Sokáig barátokkal üldögélt itt a férjem, még nem aludtunk, amikor éjjel fél egykor erős bummot hallottunk, és megláttuk a tüzet"

- meséli Rivka.

 "Elrohantam a gyerekekhez, 7, 4  és másfél évesek, felébresztettem őket, és kiszaladtunk a lakásból"

- folytatja. Férje a lakónegyed pár napja szerveződött önkéntes biztonsági járőrének tűzoltó készülékével gyorsan megfékezte a lángokat. A négy összekötött benzines palackból csak az egyik robbant fel. Vasárnap a rendőrség a biztonsági kamerák segítségével elfogta az arab merénylőt.

Jaír Revivo, a város polgármestere a közeli Man pékség teraszán elmondja az MTI tudósítójának, hogy számára váratlanok az etnikai összecsapások, amelyekért az arab lázongó csoportokat teszi felelőssé. Igen fontosnak tekinti a megbékélést segítő párbeszédet.

Mintegy 160 arab fiatalt tartóztattak le hajnali 3 és 4 óra között a városban, nagy részüket már szabadon engedték. 

Salaime szemtanúk beszámolóit gyűjti az elmúlt hetekről, amikor a szomszédok elárulták egymást, megmutatták merre laknak arab családok a Ciszjordániából autóbuszokon érkezett zsidó telepeseknek, vagy éppenséggel zsidó szomszédokat jelentettek fel arab huligán csoportoknak az addig békében együtt élő arab szomszédok.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!