Rendkívüli: zavargás és összecsapások a Templomhegyen, kövekkel támadtak a rendőrökre
Több mint 205 palesztin tüntető, valamint 17 izraeli rendőrtiszt sérült meg
Rendkívüli: zavargás és összecsapások a Templomhegyen, kövekkel támadtak a rendőrökre

Forrás: Youtube/AJ+

2021. 05. 08.
Évek óta nem tapasztalt feszült helyzet van napok óta a Templomhegyen. A tavalyi kényszerszünet után most ismét muszlimok ezrei imádkoznak a ramadán végeztével az Al-Aksza mecsetnél, ám több százan a biztonságot őrző izraeli rendőrökre támadtak. Az összecsapásokban több mint 205 palesztin tüntető és tizenhét izraeli rendőr megsérült. Vasárnap újabb zavargásokra számítanak. 

Erőszakos tüntetésekkel zárult a ramadán muzulmán böjti hónap utolsó péntekének imája Jeruzsálemben, majd szombaton is folytatódtak a villongások - jelentette a Jediót Ahronót című újság hírportálja, a ynet.

 

 

Péntek este villanógránátokkal oszlatták szét Jeruzsálem óvárosában a Templomhegyre behatoló rohamrendőrök az esti ima után az Al-Aksza mecsetnél tüntető, s a biztonságiakat kövekkel és székekkel dobáló palesztinokat.

Az összecsapásokban több mint 205 palesztin tüntető és 17 izraeli rendőr megsebesült. A zavargások után a rendőrség úgy döntött, hogy lezárja az iszlám harmadik legszentebb helyének, az Al-Aksza mecsetnek otthont adó Haram al-Sarif összes bejáratát.

Kelet-jeruzsálemi kilakoltatási per volt a gyújtózsinór

Előzőleg délután az óvárostól északra, Kelet-Jeruzsálem Sejk Dzsarra negyedében zajlott tüntetés az ott folyó kilakoltatások ellen. Ebben a negyedben a zsidó telepesek az utóbbi években felvásároltak több épületet, valamint jogi úton bíróság elé vitték számos palesztin tulajdonban levő ingatlan ügyét is, és régebbi zsidó tulajdonosokra hivatkozva elkezdték kiköltöztetésüket.

 

 

"A palesztinok Sejk Dzsarraból történő evakuálása ellen tüntetünk együtt itt palesztinok és progresszív izraeliek. Ez etnikai tisztogatás, amit a telepesek vezetnek, akiknek Kelet-Jeruzsálem zsidóvá változtatása a céljuk" - nyilatkozott a helyszínen Ahmed Tibi, az arab pártok Közös Listájának képviselője az MTI tudósítójának.

Kisebb összetűzések is kialakultak a mintegy száz arab tüntető és a velük szemben felsorakozott rohamrendőrséggel.

Az elmúlt napokban rendszeresen zajlottak demonstrációk ebben a lakónegyedben, ugyanis jövő hétfőre várható a legfelsőbb bíróság döntése az ellenük évek óta húzódó jogi csetepatéban.

Terrorszervezetet éltettek

Előzőleg mintegy 70 ezren vettek részt a napkeltétől napnyugtáig tartó böjtöt jelentő ünnepi hónap utolsó péntek déli imáján az Al-Aksza mecsetnél. A szertartás végeztével a résztvevők magasba emelték a muzulmán mozgalmak zöld zászlóit, és a Gázai övezetet uraló radikális Hamász terrorszervezetet dicsőítő szlogeneket kiabáltak.

Tavaly a ramadán idején a koronavírus-járvány miatt megtiltották a tömeges imádkozást a mecseteknél, de idén a sikeres oltási kampány nyomán olyan mértékben visszaszorult a járvány, hogy ismét tízezrek gyülekezhettek a jeruzsálemi Al-Aksza mecsetnél.

Palesztin terrortámadás is volt a napokban

Reggel az izraeli hadsereg katonái Ciszjordánia északi részén, Dzsenin mellett lelőttek három palesztin terroristát, akik tüzet nyitottak egy útellenőrző pontnál a katonákra. Az izraeli egységek két támadót lelőttek, harmadikukat pedig életveszélyesen megsebesítették.

Várhatóan a következő napokban sem enyhül a feszültség Jeruzsálemben, ugyanis vasárnap lesz a ramadán hónap legszentebb napja, amelyen intenzív éjszakai imádkozásokat tartanak az Al-Aksza mecsetnél, miközben éppen erre az estére esik majd az izraeli Jeruzsálem nap is, amelyen a város keleti felének Jordániától 1967-ben történt visszafoglalását ünneplik elsősorban jeruzsálemi, óvárosi felvonulásokkal a vallásos izraeliek.

Az Európai Unió külügyi szolgálata mindkét fél felelősségére felhívta a figyelmet, nyilatkozatában elítélte a feszültséget és "az erőszak azonnal mérséklésére szólította fel" a feleket. A szóvivő, Peter Stano a kilakoltatásokkal kapcsolatban is aggodalmát fejezte ki. 

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!