hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Komikusból globális hős: az ukrán elnök útja a világhírig
Színészként még jövendőbeli önmagát is eljátszotta
Komikusból globális hős: az ukrán elnök útja a világhírig

A Zelenszkij-show egyik jelenete, amikor az elnök még csak színész, az orosz katona pedig komikus elem volt a színpadon.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 03. 03.
Az elmúlt napokban hasonlították már Oroszlánszívű Richárdhoz, Winston Churchillhez és James Bondhoz. A köré font glóriából nehéz különválasztani a tudatosan épített legendáriumot és a valós hős­tetteket. Egy biztos: Volodimir Zelenszkij ukrán elnök hosszú utat tett meg a világhírig.

Nehéz sorsuk volt az elmúlt évtizedekben az ukrán elnököknek: talán csak az első államfő, az Ukrajna függetlenségét 1991-ben kikiáltó Leonyid Kravcsuk úszta meg életveszély nélkül hivatali idejét. Utódai már nem voltak ilyen szerencsések. Miután Kravcsuk elveszítette 1994-ben a választást riválisával, Leonyid Kucsmával szemben, a hatalomátadás nem ment zökkenőmentesen. Kucsmát néhány hónappal a megválasztása után bérgyilkosok megpróbálták megölni – állítólag Kravcsuk hallgatólagos jóváhagyásával.

Kucsma kitöltött két ciklust, az őt váltó Viktor Juscsenko már a kampány során is kis híján meghalt, amikor egy, az arcán súlyos nyomokat hagyó, máig rejtélyes fertőzés (valószínűleg mérgezés) érte. Végül a 2004-es narancsos forradalom és egy megismételt választás kellett ahhoz, hogy Juscsenko győzzön. 2010-ben miniszterelnöke, az ikonikus hajfonatot viselő Julia Tyimosenko pályázott a helyre, de az elnöki palota helyett börtönbe került, miután korrupciós vádakkal elítélték. Tyimosenko helyett Viktor Janukovics lett az elnök, aki a 2014-es Majdan téri forradalom után menekült Oroszországba. Az őt követő milliárdos, Petro Porosenko nevéhez fűződik a magyar kisebbséget is sújtó hírhedt állami nyelvtörvény. Porosenko ellen a 2019-es elnökválasztás győztese, Volodimir Zelenszkij indíttatott nyomozást.

A hatóságok titkos megfigyelésekkel, lehallgatásokkal, adóelkerüléssel és pénzmosással vádolták a volt elnököt.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!