"Most van a kritikus pillanat, dönteni kell Ukrajna EU-tagságáról!" - üzente Zelenszkij a háború sújtotta Kijevből
Az ukrán elnök szerint így segíthetne az unió az országnak
"Most van a kritikus pillanat, dönteni kell Ukrajna EU-tagságáról!" - üzente Zelenszkij a háború sújtotta Kijevből

Forrás: Youtube/The Office of the President of Ukraine

2022. 02. 26.
Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombati Twitter-bejegyzésében felszólította az Európai Uniót, hogy nyújtson konkrét perspektívát Ukrajnának az EU-tagság elnyerésére, ezzel támogassa az orosz támadás sújtotta országát.

A kijevi ostromról és az ukrajnai háborúról percről percre tudósítunk. Kövesse velünk az eseményeket!

Ezt azután közölte Zelenszkij, hogy telefonon tárgyalt Charles Michellel, az Európai Tanács elnökével.

"Eljött a döntő pillanat, hogy végleg lezárjuk a hosszú távú megbeszélést, és döntsünk Ukrajna uniós tagságáról. Az Európai Tanács elnökével a további hatékony segítségnyújtásról és az ukránok szabad jövőjükért folytatott hősies küzdelméről tárgyaltam"

- fogalmazott az ukrán elnök.

 

 

Zelenszkij az Oroszország által Ukrajna ellen indított háború kezdete előtt már tett ilyen felhívást a müncheni biztonsági konferencián.

Február 22-én ezt megismételte Dmitro Kuleba külügyminiszter is. Donald Tusk, az Európai Néppárt jelenlegi és az Európai Tanács korábbi elnöke, úgyszintén hangot adott véleményének, hogy

"Ukrajna európai perspektívája megváltoztathatja a Moszkva által diktált játékszabályokat"

- emlékeztetett a Jevropejszka Pravda hírportál.

Vlagyimir Putyin orosz elnök csütörtök hajnalban katonai művelet végrehajtását rendelte el a Donyec-medencében, leszögezve, hogy Oroszország tervei között nem szerepel Ukrajna megszállása, ugyanakkor törekedni fog az ország demilitarizálására. Az orosz erők mindazonáltal Ukrajna más térségeiben is támadtak katonai célpontokat, és támadást indítottak a Moszkva-barát szakadárok is az általuk ellenőrzött kelet-ukrajnai területekről. Az ukrán vezetés hadiállapotot vezetett be. A nyugati világ elítélte az orosz hadműveletet, és súlyos szankciókat helyezett kilátásba Moszkva ellen.

(MTI/Hetek)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected] - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!