hetilap

Hetek hetilap vásárlás

Külföld

"Örök és oszthatatlan"

55 évvel ezelőtt az izraeli hadsereg alakulatai csodával határos módon hat nap alatt megnyerték a háborút az ellenük készülődő elképesztő túlerővel szemben. Csodák sorozata vezetett ahhoz a történelmi pillanathoz, amikor Izrael felszabadította Jeruzsálemet a megszállás alól. Ezt ünnepelte most hetvenezer ember Jeruzsálemben, köztük mi is.

Szexuális bántalmazások: lista készült az egyházi elkövetőkről

Amerika legnagyobb protestáns egyháza, a Déli Baptista Egyház nyilvánosságra hozta azt a listát, amely a szexuális abúzust elkövető egyházi személyek nevét és ügyeiket tartalmazza. Úgy tűnik, a beismerés fájdalmasabb ugyan, de célravezetőbb.

Járványkészültség: a WHO átvenné a nemzetek feletti irányítást

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) egy szabálymódosításról és egy új szerződésről tárgyal a globális közegészségügy irányítására vonatkozóan. Mindkettő jelentősen kiterjesztené a nemzetközi bürokráciát, amely a pandémiákra való felkészülés ürügyén már így is túl nagyra nőtt az elmúlt évtizedben.

Belföld

Válságálló lesz-e a magyar gazdaság?

A megszorítások kifejezést kerüli a kormány, a rezsi- és családvédelmet, valamint a multik tehervállalását viszont annál többször emlegetik. Az uniós olajembargó kapcsán nyert csatával viszont az „atom­robbanást” sikerült elhárítani, kérdés viszont, hogy a költségvetési hiányt és a gazdasági nehézségeket mennyire lehet „tompítani”.

Nem enyhül a pedagógusok és a kormány vitája

Felmondási hullám indulhat el pedagógus körökben, mivel a kormányzat, amely most fegyelmezni igyekszik a tanárokat, csak szavakban ismeri el a bérkövetelésük jogosságát. A pálya mindkét oldalán politikai hangulatkeltésről beszélnek.

Warren Buffett sikerreceptje

A tőzsdére lépés mind a cégek, mind a befektetők számára új perspektívát jelent. Mint minden hosszú távú döntésnél, itt is érdemes felkészülni a „jóban, rosszban” időszakokra egyaránt. A hosszú távú, előrelátó stratégia emblematikus figurája Warren Buffett, a híres befektetési guru, aki még 91 éves korában is a csúcson van.

Hit és értékek

Pünkösd 2000 éve: a kereszténység titkos erőforrása

A huszadik századi pünkösdi mozgalom kezdetének általában azokat az amerikai ébredési összejöveteleket tekintik, amelyeken a Szent Szellem látványosan kiáradt, és a hívek egy része elkezdett nyelveken imádkozni. A karizmák működése azonban sohasem szűnt meg az egyházban, bár a pünkösdi megtapasztalás gyakran hosszabb időre búvópatakká vált, főként a nyugati egyházban.

Kedves Olvasó!

Alapos meglepetésben lehetett része a jeruzsálemi Templom külső oszlopcsarnokában összegyűlt sok ezer zarándoknak, amikor a történelem legsötétebb napja utáni ötvenedik napon azt látták, hogy a megalázó kínhalállal büntetett Mester megmaradt maroknyi tanítványa eksztázisban ünnepel.

HÁTTÉR

"A pornó elrabolja a gyerekeinket és megöli a szerelmet"

Egy jól működő társadalom egyik legfontosabb feladata, hogy védelmet nyújtson azoknak, akik nem tudják magukat megvédeni - például a gyerekeknek. A bántalmazott gyerekek nagyobb eséllyel válnak prostituálttá vagy lesznek maguk is a bántalmazó rendszer részei - például striciként vagy emberkereskedőként. Mindez messze nem csak a mélyszegénységben élők problémája. Betlen Anna nőjogi aktivistával és De Coll Ágnessel, a Baptista Szeretetszolgálat emberkereskedelem elleni szakértőjével beszélgettünk.

Európai hadszínterekre készítik fel az amerikai katonákat

Az Egyesült Államok hadereje számára immár elkerülhetetlenné vált, hogy megkezdje az átállást a Közel-Keleten vívott harcokról a Kínával és Oroszországgal szembeni fegyveres konfliktusokra. Ezt a felismerést tükrözi némely tisztképzési program reformja.

Zelenszkij valóságshow-ja élesben

Zelenszkij „a tömegkultúra”, nem túl nagy műveltséggel és Benny Hill-szintű humor­érzékkel – jegyezte meg 2019-ben Vladislav Davidzon amerikai újságíró. Vajon az Atlantic magazin szerint is „vulgáris és kamaszos poénokkal” operáló egykori színész-komikus hitelesebb élete nagy szerepében?

KÁVÉSZÜNET

Pedagógusnapi beszélgetés Antaliné Miss Lillával, a Neteducatio szakmai vezetőjével

A járvány alapjaiban rengette meg az oktatásról és nevelésről alkotott véleményünket. Mindenkinek hatalmas taps jár, aki ebben a helyzetben is rendíthetetlenül tett a gyerekekért. A Neteducatio Kft. nemrég Pedagógus Oscarral díjazta az ország legelhivatottabb pedagógusait, kisgyermekgondozó-nevelőit.

Diákok, akik a karantén alatt is értéket teremtettek

A pandémia és a bezártság a gyermekek számára is megterhelő volt, azonban még ebben a nehéz időszakban is sokan az értékteremtést választották. Novellák, regények, versek, hajómodellek és oktatóvideók születtek. hosszasan lehetne sorolni, mennyi mindenre vette rá a karantén a diákokat.

A minket szolgáló otthon

Otthonunk személyiségünk térbeli meghosszabbítása, kezdettől fogva a kreativitás üres vászna. Ugyanakkor nemcsak mi alakítjuk lakókörnyeze­tünket, hanem az is bennünket: a személyre szabott, igényes otthon rendkívül pozitívan hat vissza személyiségünkre.
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!