hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Diákok, akik a karantén alatt is értéket teremtettek
… és egy pedagógus, aki felfigyelt rájuk
Diákok, akik a karantén alatt is értéket teremtettek

A kép illusztráció.(Fotó: Shutterstock / PuzzlePix)

2022. 06. 02.
A pandémia és a bezártság a gyermekek számára is megterhelő volt, azonban még ebben a nehéz időszakban is sokan az értékteremtést választották. Novellák, regények, versek, hajómodellek és oktatóvideók születtek. hosszasan lehetne sorolni, mennyi mindenre vette rá a karantén a diákokat.

Az Értékteremtő karantén gyerekszemmel pályázati program az „Innovatív tanulási környezet kialakítása és komplex tehetségsegítő programok megvalósítása” című, NTP-INNOV-21 pályázat keretében valósult meg a Bornemisza Péter Gimnáziumban, az ott dolgozó Lajkó Anita magyar szakos tanárnő vezetésével a Nemzeti Tehetség Program és a Miniszterelnökség családokért felelős tárca nélküli minisztere 100 százalékos finanszírozásával.

Nagy alkotók karanténban

A program során körüljárták hogyan lehetséges karanténban, bezártságban értéket alkotni. Lajkó Anita a Heteknek ismertette, hogy olyan híres alkotók életét vizsgálták meg szakértő előadók segítségével, akik a saját korukban önhibájukon kívül bezártságra kényszerültek: „Newton pestiskaranténban alkotta meg az emberiség egyik legnagyobb természettudományos felfedezését, a gravitáció törvényét. Shakespeare idejében, amikor egy időre – a pestiskarantén miatt – bezárták a színházakat, a híres drámaíró egy gyors műfajváltással alkalmazkodott a helyzethez: elbeszélő költeményeket kezdett írni. Kossuth Lajost önhibáján kívül két évre börtönbe zárták, ahová szótárt, könyveket hozatott be, és csekély angoltudását tökélyre fejlesztve lefordította a Machbetet. A bibliai hősök példáit is feldolgoztuk.”

Forrás: Lajkó Anita
Lajkó Anita magyartanár (Bornemisza Péter Gimnázium), az Értékteremtő karantén gyerekszemmel projekt vezetője (Forrás: Lajkó Anita)

Karanténban is alkotó diákok

A program legizgalmasabb elemeként egy országos pályázatot hirdettek meg:

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!