hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem enyhül a pedagógusok és a kormány vitája
A tanárok szerint csak szavakban ismerik el a bérkövetelésük jogosságát
Nem enyhül a pedagógusok és a kormány vitája

Fotó: MTI / Kovács Attila

2022. 06. 02.
Felmondási hullám indulhat el pedagógus körökben, mivel a kormányzat, amely most fegyelmezni igyekszik a tanárokat, csak szavakban ismeri el a bérkövetelésük jogosságát. A pálya mindkét oldalán politikai hangulatkeltésről beszélnek.

Tóth Viktor, a kőbányai Szent László Gimnázium angoltanára múlt héten jelentette be felmondását. Mint emlékezetes, az ő akciója indította el februárban a sztrájkjog korlátozása miatt kirobbant polgári engedetlenségi mozgalmat, ami több hónapon át tartott, és – legalábbis a szakszervezetek adatai szerint – 320 hazai intézmény legalább 6300 pedagógusa vett részt az egyéni munkabeszüntetésekben.

Elkeseredésük egyik oka, hogy a kormányzat számtalanszor elismerte ugyan, hogy jogos a szakma bérkövetelése, ám nem növelte meg a következő három évre beígért, mindössze 10 százalékos évenkénti bérpótlék-emelést. Az érdekképviseletek viszont azonnali, legalább 55 százalékos béremelést követelnek, valamint a pedagógusok kötelezően megtartandó óraszámának heti 22-re csökkentését a jelenlegi 24-26-ról, mondván: nem szeretnének több ingyen pluszmunkát végezni.

Tény, hogy az idei emelés után például egy öt éve pályán lévő, egyetemi diplomás tanár bruttó 312 ezer forintot keres havonta. Az Európai Bizottság legutóbbi jelentése szerint a magyarországi pedagógusok a diplomás átlagbérnek nem egészen a felét kapják jelenleg. Több kutatás, így a PDSZ és a Tárki is felmérte már a pedagógusok munkaterhelését, és minden esetben heti 50 óra fölött jött ki a tanárok átlagos munka­ideje, aminek legfőbb okát abban látják, hogy rengeteg adminisztrációs és egyéb pluszmunkájuk van, aminek egy része nem is az ő hatáskörük lenne.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!