hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Válságálló lesz-e a magyar gazdaság?
A kormány kímélné a családokat a válság hatásaitól
Válságálló lesz-e a magyar gazdaság?

A brüsszeli „csata” megnyerése ugyanakkor nem jelenti a „háború” végét.(Fotó: MTI / Fischer Zoltán)

2022. 06. 02.
A megszorítások kifejezést kerüli a kormány, a rezsi- és családvédelmet, valamint a multik tehervállalását viszont annál többször emlegetik. Az uniós olajembargó kapcsán nyert csatával viszont az „atom­robbanást” sikerült elhárítani, kérdés viszont, hogy a költségvetési hiányt és a gazdasági nehézségeket mennyire lehet „tompítani”.

Van elég bajunk enélkül is. Egekben vannak az energiaárak, magas az infláció, és a szankciók miatt egész Európa egy világgazdasági válság szélén táncol. Ilyen körülmények között kibírhatatlan lett volna számunkra, ha drágább olajjal kell működtetnünk a magyar gazdaságot. Ez felért volna egy atombombával. De ezt sikerült elkerülni” – nyilatkozta a brüsszeli uniós csúcs első napjának éjjelén Orbán Viktor miniszterelnök, miután az Európai Tanács határozott az orosz kőolaj Unióba tartó exportjának betiltásáról, azzal a kitétellel, hogy a csővezetéken szállított nyersolajra a tilalom egyelőre nem terjed ki.

A brüsszeli „csata” megnyerése ugyanakkor nem jelenti a „háború” végét. Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke arról beszélt, hogy a megszorító intézkedések révén az év végére az Oroszországból az Európai Unióba irányuló olajkereskedelmet mintegy 90 százalékkal fogják csökkenteni, és reményét fejezte ki, hogy a fennmaradó – elsősorban a Barátság kőolajvezetéken érkező – mintegy 10 százalékról is hamarosan megegyezés születik a tagállamok egyetértésével. Szerinte a Magyarországra érkező orosz olaj pótolható a Horvátországból tengeri úton érkező Adria olajvezeték kapacitásának növelésével. Ehhez – je­gyezte meg – mintegy 45-60 napra lehet szükség, valamint „némi beruházásra”, köztük a magyar olajfinomítók átalakítására a más minőségű olaj feldolgozásához. Hozzátette: Magyarországnak elegendő ideje lesz arra, hogy a más forrásból származó olaj felhasználására álljon át.

A vita tehát még nem zárult le. Kormányoldalon ugyanakkor érthető módon győzelemként könyvelik el a megállapodást, mondván, sikerült megvédeni a rezsicsökkentést. Ezt annak ellenére igyekeznek hangsúlyozni, hogy – mint arra többen is felhívták a figyelmet – az olaj­import nem áll szoros összefüggésben a rezsicsökkentéssel, hiszen ez a közműszolgáltatásokat érinti, nem az olajipart.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!