hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A minket szolgáló otthon
Június első szombatja a lakáskultúra világnapja
A minket szolgáló otthon

Fotó: Shutterstock / PuzzlePix

2022. 06. 02.
Otthonunk személyiségünk térbeli meghosszabbítása, kezdettől fogva a kreativitás üres vászna. Ugyanakkor nemcsak mi alakítjuk lakókörnyeze­tünket, hanem az is bennünket: a személyre szabott, igényes otthon rendkívül pozitívan hat vissza személyiségünkre.

A környezetünk személyre szabására, komfortossá alakítására való törekvés egyidős az emberiséggel. Bár az igazán fényűző és kényelmes otthon sokáig csak a társadalmi elit kiváltsága volt, minden nemzet népművészetében megfigyelhető, hogy még az egyébként szigorúan csak funkcionális bútorokkal berendezett paraszti otthonokat is törekedtek személyessé tenni hímzett textíliákkal, szőttesekkel vagy egyszerűbb fafaragásokkal.

Európában a városiasodás, a jóléti társadalom és a polgárság erősödésével egyre inkább megjelent az igény az elérhetőbb, ugyanakkor már nemcsak funkcionális, hanem kényelmi és reprezentatív lakberendezési tárgyak gyártására. A vásárlói igények növekedése a folyamatos innováció gazdag táptalajává vált, hiszen az ellátás biztosítása érdekében gyorsítani kellett a gyártási folyamatot, új és elérhetőbb alapanyagokat kellett keresni és bevonni a mobíliák készítéséhez – ez pedig több lakberendezéshez kötődő iparág, többek között a magyar bútorművesség (leg­inkább Steindl Ferenc pesti asztalosmester nevéhez kötődő) felvirágzásával járt.

E bútorkészítői hagyományok ápolását, valamint az innováció támogatását tűzte ki céljául a Bútorkereskedők Európai Szövetsége (FENA), és kinevezték június első szombatját a Lakáskultúra Világnapjának, amelyet 1994 óta hazánkban is ünnepelhetünk.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!