hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Warren Buffett sikerreceptje
Hogyan lépjünk a tőzsdére?
Warren Buffett sikerreceptje

Fotó: AP/Nati Harnik

2022. 06. 02.
A tőzsdére lépés mind a cégek, mind a befektetők számára új perspektívát jelent. Mint minden hosszú távú döntésnél, itt is érdemes felkészülni a „jóban, rosszban” időszakokra egyaránt. A hosszú távú, előrelátó stratégia emblematikus figurája Warren Buffett, a híres befektetési guru, aki még 91 éves korában is a csúcson van.

Warren Buffett csak 11 éves volt, amikor az első részvényeit vásárolta, vagyis már nyolc évtizede van a szakmában. Buffett ismert cége a Berkshire Hathaway, amely egy kis textilipari cégből a világ egyik legnagyobb befektetési holdingjává vált. Jelenleg több mint 300 milliárd dollárt ér, és 80 vállalatban rendelkezik tulajdoni hányaddal. Az az aréna, amely Paul McCartney és Taylor Swift koncertjeinek ad otthont, egy hónapja telt házzal fogadta az idős befektetőt. Ez is mutatja, hogy még mindig tömegek lesik Warren Buffett szavait. Legjobb barátjával és üzlettársával, a 98 éves (!) Charlie Mungerrel továbbra is személyesen értékelik az éves tájékoztatón az üzleti folyamatokat. „Ő még hall, én meg látok” – nyilatkozta pár éve Buffett viccesen, és ez szó szerint is értendő, mivel az elméjük ugyan még mindig borotvaéles, de a testükön már erősen fogott az idő.

Buffett befektetési stratégiája mindig a vállalatra fókuszált, elsősorban vállalatokat keresett, nem részvényeket. Befektései általában hosszú távra szólnak: „Ha sikerül szereznünk egy kiemelkedő cégből részesedést, ahol kiemelkedő a menedzsment is, akkor a mi részvénytartási időtávunk az örökké.” Ezt jól példázza a Coca-Cola, amelyben több mint 30 éve szerzett részesedést, és azóta is folyamatosan tartja. Buffett az igazi kincseket keresi a vállalatok között. Ha rátalál egy ilyen vállalatra, megveszi és ragaszkodik hozzá.

Természetesen rövidebb időtávban is lehet gondolkodni. Vannak, akik inkább a sprinterekre és a csatárokra emlékeztetnek, gyorsan forgatják a pénzt és gyakrabban cserélik a részvényeiket. Ennek szélsőséges példája a napon belüli kereskedés, ami egyesek szerint nagyon hasonlít a szerencsejátékra. A spekulánsok is fontos szereplői a piacnak. Ők abban bíznak, hogy egy adott pénzügyi eszköz értéke rövid távon jelentősen változik. George Soros híres-hírhedt angol font elleni spekulációja bevonult a pénzpiacok történetébe. Soros zseniális és gazdaságilag teljesen racionális pozíciót vett fel a font ellen, ugyanakkor sokan ezt etikailag megkérdőjelezték, és a bélyeg immár lemoshatatlanul ráragadt. (Az esetből természetesen a jegybankok is tanultak, folyamatosan figyelik a spekulánsok pozícióit, és amennyiben szükséges, a rendelkezésükre álló eszközökkel igyekeznek megvédeni az adott devizát.)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!