Elárulta a Hamasz terrorvezére, miért robbantották ki az elmúlt napok véres káoszát
A terrorszervezet első embere szerint sikerült elérni a céljukat
Elárulta a Hamasz terrorvezére, miért robbantották ki az elmúlt napok véres káoszát

Forrás: Shutterstock/PuzzlePix

2021. 05. 23.
Ismail Haniye, a Hamasz palesztin terrorszervezet politikai szárnyának vezetője elmondta, hogy a bő két hete tartó véres káoszt egyik legfőbb győzelme számukra az, hogy sikerült megakadályozniuk Izrael együttműködését az arab világgal. 

PLUSZ 1 HÓNAP a Hetekkel! Minden előfizetőnknek most 4 lapszámmal többet adunk. Részletek a hetek.hu/elofizetes oldalon. A világ változik, az érték állandó!

A terrorszervezet kvázi első emberének nyilatkozata tulajdonképpen cáfolja azt a narratívát, ami a nemzetközi sajtóban terjedt el, miszerint a Kelet-Jeruzsálemben történt kilakoltatási kísérlet, illetve a Templomhegyen történt incidensek véletlenszerű eszkalálódása vezetett a két hete tartó összecsapásokhoz. 

A péntek hajnalban életbe lépett tűzszünetig a Hamasz összesen több mint 4300 rakétát lőtt ki izraeli civilekre, miközben a gázaiakat élő pajzsként használta az izraeli válaszcsapások során. A véres összetűzésekben több mint kétszázan haltak meg, több ezren sebesültek meg. 

Ismail Haniye a beszédében köszönetét fejezte ki Iránnak, amiért pénzügyi és katonai segítséget nyújtott a gázai övezetnek. 

A terrorvezér szerint az akciójuk azért volt leginkább sikeres, mert

megakadályozták azt, hogy Izrael integrálódni tudjon az arab világba. 

 Ahogyan azt is hangsúlyozta, hogy lerombolták az izraeli-arab együttélés projektjét is, valamint a "diplomáciai kapcsolatok normalizálásának projektjét". 

Mint ismeretes, Donald Trump elnöksége alatt az Ábrahám Egyezmények keretében több arab országgal is sikerült normalizálnia a kapcsolatát a zsidó államnak.

Haniye a nyilatkozatát Katarból intézte a nyilvánossághoz. 

Sikernek tartja a polgárháborús helyzetet is

A két hét alatt valóban drámai változások álltak be az érintett területeken. A konfliktus egyik fő újdonsága az volt, hogy olyan környékeken is, ahol eddig viszonylagos békés együttélés volt tapasztalható, több utcai zavargás és incidens történt, több sajtóorgánum polgárháborús helyzetről számolt be. 

Az Izraellel egyébként egyre közelebbi, néhol baráti viszonyt ápoló arab nemzetekben pedig a palesztin ügy fellángolása miatt felerősödtek az Izrael-ellenes hangok, nem csak a társadalom, hanem a politika szintjén is. 

"Láttuk, hogy az arab és iszlám nemzetek kelettől nyugatig, minden háttérből egyesültek Jeruzsálem és Palesztina mögött az ellenállásban" - fogalmazott Haniye. 

A terrorvezető a harcok és a küzdelem folytatásáról is beszélt. Mint fogalmazott, cél az al-Aksza mecset felszabadítása, ami egyébként a Templomhegyen található. 

Örül az európai antiszemita fellángolásnak

"Intifáda van a Nyugati Parton, forradalom az 1948-os határokon belül és egy csodálatos mozgolódás a diaszpórában" - utalt Haniye arra, hogy Júdea-Szamáriában is több terrortámadás történt, valamint lincselések voltak több izraeli városban, de durva antiszemita incidensek soráról számoltak be az egész világon a palesztinpárti tüntetéseken. 

"Hatalmas a támogatás a nyugati és európai világból... még az európai fővárosokból is" - utalt a terrorvezér a tüntetésekre, szerinte ezeket a nemzetközi kapcsolatokat a szervezetnek meg kellene erősítenie. 

(Times of Israel)

Aktuális hetilap
Kövessen minket!
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | info@nmhh.hu | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: hetek@hetek.hu. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!